Tietotekniikan ja viihde-elektroniikan myynti heikkeni

Uusimpien tietokoneiden ja televisioiden hankinnat on pantu kodeissa jäihin koronavuosien ja inflaation nostaessa tuotteiden hintoja. Sen sijaan kännyköiden myynnin arvo nousi viime vuonna kalliimpien 5G-mallien myötä 8,9 prosenttia, kertoo maahantuojajärjestö ETK uusimmissa tilastoissaan.

Viihde-elektroniikan kauppaa heikensi televisioiden kysynnän vähentyminen 7,5 prosenttia ja kotien tietotekniikan 9,6 prosenttia. Niiden vaikutuksesta alueen saldo meni miinukselle.

Televioissa viime vuoden viimeisellä neljänneksellä kysyntä laski käytännössä kaikkien kuvaruutukokojen ja tv-kategorioiden kohdalla. Sen sijaan äänentoistolaitteita ostettiin aiempaa innokkaammin etenkin loppuvuodesta.

Myyntiään lisäsivät hifijärjestelmät, kuulokkeet ja bluetooth-kaiuttimet, mutta hifi- ja soundbar-kaiuttimien kysyntä laski. Tiedot käyvät ilmi GfK:n ja Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n tilastoista 1-12/2022 ja 10-12/2022.

Peilittömät järjestelmäkamerat ja action-kamerat kävivät myös kaupaksi vuoden viimeisellä kvartaalilla Silti koko vuoden 2022 kuvaussektorin myynti laski -9,0 prosenttia kaikissa tuoteryhmissä. Vuoden kolme viimeistä kuukautta olivat korkeampien keskihintojen ansiosta 3,9  prosenttia plussalla vaikka kappalemäärät laskivatkin 8,1 prosenttia.

Kodin tietotekniikan myynti laski 9,6 prosenttia ja kysyntä heikkeni kaikissa tuoteryhmissä pandemian aikaisiin vuosiin verrattuna. Vaikka kaikki luvut ovat miinusmerkkisiä, tablettitietokoneiden kauppa kävi tilastojen mukaan jopa vilkkaammin kuin tietokoneiden.  Kannettavat tietokoneet pärjäsivät tietokoneissa paremmin kuin perinteisten pöytäkoneet, joissa lasku nähtiinkin juuri pöytätietokoneiden ja näyttöjen osalla.

Myös matkapuhelinten myynti laski kappalemäärissä mitattuna 3,5 prosenttia. Kysyntä painottui kuitenkin monipuolisiin 5G-malleihin, joiden keskihinta nousi vuoden 2022 aikana 12,9 prosenttia ja vuoden viimeisellä neljänneksellä 10,6 prosenttia. Korkeammat hinnat nostivat kännykkäkaupan arvon vuoden lopulla 7,5 ja koko vuonna 8,9 prosenttia.

Myös älykellojen myynti jatkoi myös kasvuaan kaksinumeroisin lukemin, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo. Elektroniikan Tukkukauppiaat ETK ry on kodintekniikka-alan kaupan elinkeinopoliittinen edunvalvontajärjestö.

Lisää: ETK:n tilastot  (LINKKI)

Kuvituskuva: Digita