Siirtyminen ledeihin vauhdittuu – siirtymäkausi loppuu

Lamppujen energiamerkkeihin liittyvä 18 kuukauden siirtymäaika päättyy. Maaliskuun alussa kaupoissa saa olla myynnissä enää vain uudella energiamerkillä merkittyjä lamppuja, jossa energialuokka-asteikko on A:sta G:hen. Valaistus siirtyy samalla  entistä vahvemmin ledeihin.

Energiamerkintä- ja ekosuunnitteluvaatimukset ovat tehokkaasti vähentäneet kotitalouksien energiankulutusta. Lamppujen osalta ekosuunnitteluvaatimuksilla säästettiin EU:ssa vuonna 2015 noin 41 TWh, mikä vastaa liki puolta sähkön kokonaiskulutuksesta vuodessa Suomessa.

Lampun energiamerkintä sisältää paljon hyödyllistä tietoa lampunvalintaan. Lähde: Motiva

Uudistus on osa kodinkoneiden ja laitteiden energiamerkintöjen asteikkojen yhtenäistämistä A–G -luokkiin. Vanhassa merkissä parhaat led-lamput saivat A++ -luokituksen.

’’Vuosien saatossa markkinoille on tullut yhä energiatehokkaampia laitteita ja energiamerkintäluokkia lisättiin asteikon yläpäähän plus-merkeillä. Nyt sekavaksi koettu järjestelmä selkeytyy ja kuluttajien on aiempaa helpompi arvioida harkitsemansa hankinnan energiatehokkuutta’’, sanoo Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Uuden merkin astuessa voimaan luokittelun vaatimuksia on kiristetty siten, ettei A-luokan tuotteita olisi vielä tarjolla. Näin asteikko jättää tilaa innovaatiolle ja energiatehokkaammille tuotteille. Lisäksi Suur-Uskin mukaan luokituksen ylimmät luokat jäävät vielä odottamaan uusia ja nykyistäkin energiaa säästävämpiä laitteita. Näin A+, A++ ja A+++ -merkinnöillä olevat laitteet saavat uuden energiamerkinnän tulevaisuudessa. Energiamerkintä on käytössä kaikkiaan 16 tuoteryhmässä.

Myös EU:n ekosuunnitteluasetus tiukentaa lamppujen ekosuunnitteluvaatimuksia ja RoHS1-direktiivi rajoittaa tiettyjen vaarallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa.

Direktiivi koskee muun muassa elohopeaa sisältäviä lamppuja, joiden markkinoille saattaminen päättyy osalla pienloistelampuja helmikuussa ja osalla loisteputkilamppuja elokuussa. Esimerkiksi kotitalouksissakin käytettäviä T5- ja T8-loisteputkia ei enää tämän jälkeen tule myyntiin.

Lisää: Energiamerkintä.fi (LINKKI)

Kuvituskuva: Osramin led-lamppu