Komponenttipula rassasi Bittiumia – saatavuus paranee vuoden 2023 aikana

Teknologiakehittäjä Bittiumin liikevaihto laski varsinkin loppuvuodesta terveysteknologian heikentyneen tuotemyynnin vuoksi. Sitä rokotti pula komponenteista, joiden saatavuus yhtiön mukaan kuitenkin paranee kuluvan vuoden aikana.  Muut alueet kuten puolustus- ja tietoturva-alue ja palvelut selvisivät paremmin.

Bittiumin koko vuoden liikevaihto oli 82,5 miljoonaa euroa, jossa oli 5,1 prosenttia laskua edellisvuoteen. Siitä tuotebisnes on lähes pääosa eli noin 70 prosenttia.  Liikevaihtoa laski Bittiumin toimitusjohtaja Hannu Huttusen erityisesti Medical Technologies -tuotteiden komponenttipulasta aiheutuneiden toimitusvaikeuksien vuoksi.  Yhtiö arvioi nyt, että markkinat ovat elpymässä ja että komponenttipula väistyy vuoden 2023 aikana.

Koko vuotta katsottaessa yhtiön Defense & Security -tuotteiden liikevaihto säilyi edellisvuoden tasolla. Silti liikevaihdon kasvua hidasti useiden Tough Mobile 2 -pohjaisten tietoturvaratkaisujen koekäyttövaiheiden jatkuminen odotettua pidempään. Vuoden liiketulos jäi 0,3 miljoonaan euroon kun viime vuonna tulos oli vielä 3,2 miljoonaa euroa.

Tilauskanta kasvoi viimeisen vuosineljänneksen aikana ja oli vuoden päättyessä 28,1 miljoonaa euroa. Venäjän hyökkäyssodan takia alalla on nostoa ja Suomen Natoon liittyminen tuonee myös etua Bittiumille tulevaisuuden kilpailutuksissa. Yhtiö onkin hakenut Tough Mobile 2 -puhelimelleen NATO-tietoturvahyväksyntää, jonka se odottaa saavansa vielä kuluvan vuoden aikana.

Bittiumin tuotekehityspalvelujen liikevaihto pysyi yhtiön mukaan kuluneen vuoden aikana samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna. Tuotekehityspalveluiden kysyntä painottui Industrial IoT, Telecom- ja MedTech -teknologiamarkkinoille, joissa yritykset hakevat langatonta liitettävyyttä tuotteisiinsa.

Bittium arvioi kuluvan vuoden liikevaihdon kasvavan ja liiketuloksen olevan parempi kuin viime vuonna. Silti vuoden ensimmäinen neljännes tulee olemaan yrityksen mukaan edelleen heikko komponenttipulan takia.  Pitkällä tähtäimellä Bittium tavoittelee keskimäärin yli 10 prosentin vuotuista liikevaihdon kasvua ja 10 prosentin liikevoittotasoa ja arvioi saavuttavansa nämä tavoitteet vuonna 2024.

Tammi-joulukuussa 2022 Bittiumin tutkimus- ja tuotekehityskulut olivat 22,3 miljoonaa euroa, jossa on selvää kasvua viime vuoden 19,8 miljoonasta eurosta. Vuosien 2018-2022 aikana yritys on investoinut voimakkaasti omien tuotteiden kehittämiseen ja aikoo nyt siirtyä uuden tuoteportfolion ja kansainvälisen liiketoiminnan laajentamiseen sekä kasvuun.

Nyt yhtiö kertoo tavoittelevansa lähivuosina kasvua taktisten viestintäratkaisujen että lääketieteen tuotteissa ja palveluissa. Samalla se tutkii edelleen myös muita kasvumahdollisuuksia ja on valmis investoimaan yritysostoihin, jotka tukevat yhtiön kasvustrategiaa. Samalla yhtiö saa uuden vetäjän kun aiemmin Citec Groupia johtanut Johan Westermarck siirtyy Hannu Huhttusen tilalle.

Lisää: Bittiumin 2022- ja 4/22-tulostiedote (LINKKI) ja aiemmat Bittiumia käsitelleet uutisjutut (LINKKI)

Kuva: Bittium