Scanfilin tulos parani komponenttipulan hellittäessä

Suomesta pääosin maailmalle jo ponnistanut Scanfil teki viime vuonna ennätystuloksen samalla kun komponenttipulan loppuminen säästi hankintakuluja spottierien vähentyessä. Kasvavaan kysyntää yritys vastasi investoimalla eri puolilla maailmaa oleviin tehtaiden tuotantokapasiteetin nostamiseen.

Komponenttien saatavuushaasteet helpottivat osittain vuoden loppua kohden, mikä näkyi vähentyneinä spot-markkinaostoina. Kuluvana vuonna elektroniikkakomponenttien spot-markkinaostot tulevat Scanfilissä olemaan edelleen merkittävästi alhaisemmat viime vuoteen verrattuna.

Vielä viime vuonna spot-markkinaostot olivat yritykselle tärkeitä vallitsevan komponenttipulan takia. ’’Toimintaympäristö oli haasteellinen, vastatuulta toivat niin elektroniikkakomponenttien saatavuushaasteet, kustannusinflaatio kuin myös koronatilanne erityisesti Kiinassa’’, sanoi Scanfilin toimitusjohtaja Petteri Jokisalo.

Elektroniikan sopimusvalmistaja Scanfilin viime vuoden liikevaihto oli 843,8 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 21,3 prosenttia. Myös liikevoitto nousi 14,6 prosenttia 45,4 miljoonaan euroon. Täksi vuodeksi Scanfil arvioi liikevaihdon olevan 820–890 miljoonaa euroa ja oikaistun liikevoiton 49–55 miljoonaa euroa.

Viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto kasvoi vuoden takaisesta 15,3 % ja oli 222,3 miljoonaa euroa.  ”Vuosi eteni nousujohteisesti niin liikevaihdon kuin myös liikevoiton osalta ja päättyi ennätykselliseen viimeisen vuosineljännekseen’’, sanoi Scanfilin Jokisalo.

Työntekijöitä yrityksellä oli eri puolilla maailmaa sijaitsevissa tehtaissa keskimäärin 3 403, jossa runsaan neljän prosentin kasvu. Nousevaan kysyntään yritys investoi tuotantokapasiteettiin Kiinan Suzhoun ja Wuthanin tehtaille ja Ruotsissa Malmöhön. Vuonna 2023 keskeisiä investointeja ovat elektroniikan valmistuslinjojen investoinnit Atlantan tehtaalle Yhdysvalloissa ja Sieradzin tehtaalle Puolassa.

’’Odotamme liikevaihtomme olevan tänä vuonna 820–890 miljoonaa euroa ja oikaistun liikevoiton kasvavan 49–55 milj. euroon. Pidemmällä aikavälillä näemme Pohjois-Amerikan ja Aasian markkinat mielenkiintoisina laajentumisalueina’’, Jokisalo sanoo

pääsääntöisesti tehtaiden suorituskyky parani tai pysyi hyvällä tasolla. Kiinan koronasulku huhtikuussa vaikutti negatiivisesti kannattavuuteen. Lähtökohtaisesti pystyimme siirtämään kustannusinflaation asiakashintoihin, mutta joissain tapauksissa hinnanmuutokset realisoituivat viiveellä. Valuuttakurssimuutoksilla oli -2,5 milj. euron negatiivinen vaikutus liikevoittoon, mutta tilanne parani merkittävästi vuoden loppua kohden parantuneen suojausprosessin ja valuuttojen alentuneen volatiliteetin vuoksi. Liikevoittoprosenttia alensi erikseen sovittu katteeton tai matalakatteinen asiakaslaskutus.

Sieviläinen Scanfil on elektroniikan sopimusvalmistaja ja järjestelmätoimittaja, jonka tehdasverkostoon kuuluu yhdeksän muutakin tehdasta Euroopassa, Aasiassa sekä Pohjois-Amerikassa. Yhtiöllä on  Sievien lisäksi toimintaa esimerkiksi Ruotsissa, Virossa, Puolassa, Saksassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Lisää: Aiemmat uutisartikkelit Scanfil Oy:n liittyen (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Kuvituskuva: Scanfil