Uutta tietoa Nokian kohtalonvuosista

Kari Kairamon johtajakaudella Nokiassa työskennellyt Vesa Helkkula tarjoaa uudessa kirjassaan aikalaisnäkökulman yrityksen kiihkeimpään kauteen. Uudessa teoksessaan hän listaa myös syitä, jotka saivat Nokian lähes polvilleen ja johtivat myös henkilökohtaisiin tragedioihin.

Kirjoittajan mukaan merkittävä tekijä oli johtamismallin mahdollistama valtataistelu, jossa yhtiön ja yksittäisen johtajan etu eivät välttämättä kohdanneet.  Hän tuo esille myös sen, miten vajavainen oli hallintoneuvostossa istuneiden jäsenten ja pankinjohtajien ymmärrys Nokian elektroniikan ydinalueilla. Varsinkin kun Nokiassa kohdattiin 1980-luvulla teollinen murros samalla kun markkinaympäristö muuttui entistä kansainvälisimmiksi.

Muutosta toteutettiin mittavin yritysostoin esimerkiksi televisioteollisuuteen, jossa Kari Kairamo toteutti visiotaan kansainvälisesti elektroniikkayhtiöstä  Silti kaikki ei mennyt kuten odotettiin. Kirjassa Helkkula kuvailee esimerkiksi miten Nokiassa kulutuselektroniikkayksikön operatiivinen johto sivuutettiin Alcatelin ostoa suunniteltaessa. Oston analyysi ja valmistelu laiminlyötiin merkittäviltä osin, eikä kulutuselektroniikan integrointi Nokiaan hoitunut sen paremmin.

Kirjoittaja Vesa Helkkula toimi Nokiassa 80-luvulla vientiprojekteissa, johdon strategiaosastolla ja Nokia Matkapuhelimien yrityssuunnittelujohtajana. Vuosina 1987 ja 1988 hän toimi Nokian pääkonttorin strategiaosastolla silloisen pääjohtajan Kari Kairamon esikunnassa yrityssuunnittelupäällikkönä.

Nokia – Kairamon myrskyisä vuosikymmen, Vesa Helkkula, 203 s. sid, Minerva kustannus 2023 (LINKKI). Ilmestyy 9.3.2023 myös e- ja äänikirjana.

Lisää: Aiemmat uutisartikkelit Nokian historiasta niin kirjoina, kuunnelmina kuin teatterin näyttämöllä, elokuvina ja televisiosarjanakin (LINKKI).