Vuokatti päivittää liikunnan tutkimus- ja mittauslaitteistoaan

Vuokatissa sijaitseva Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikkö saa lähes puolimiljoonaa euroa tutkimus- ja mittauslaitteistojen päivittämiseen. Yksikkö on erikoistunut etenkin pohjoismaisten hiihtolajien soveltavaan ja teknologiaa hyödyntävään tutkimukseen.

Kuva: JY/Vuokatti

Uutta rahoitus tullaan käyttämään elimistön toimintaan ja hyvinvointiin liittyvän perustutkimusinfrastruktuurin uudistamiseen ja päivittämiseen. Hankintoja tehdään niin motorisen kontrollin laboratorioon, liikuntafysiologian laboratorioon kuin kylmälaboratorioon.

’’Päivitämme laboratorioiden nykyistä mittauslaitteistoa sekä teemme strategisesti merkittäviä uudistuksia. Näin lisätään alan parhaiden kansainvälisten tutkimusryhmien kiinnostusta yhteistyöhön ja kilpailukykyä rekrytoida alan parhaat opiskelijat Vuokattiin’’, kertoo Vuokatin yksikön johtaja, professori Vesa Linnamo.

Hankinnoilla tuetaan Suomen Akatemian kansallisten tutkimusinfrastruktuurien strategiaa vuosille 2020–2030.  Akatemian strategisia kehittämisalueita ovat digitaalisuus ja data, jotka kuuluvat myös Jyväskylän yliopiston ja Vuokatin yksikön keskeisiin kehittämiskohteisiin. Akatemian strategian visiona on lisätä korkeatasoisilla tutkimusinfrastruktuuripalveluilla suomalaisen tutkimus-, koulutus- ja innovaatiojärjestelmän vaikuttavuutta ja kansainvälistä vetovoimaa.

Taustaa: Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämillä avustuksilla edistetään Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan, Kymenlaakson, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun elinvoimaa lisäämällä korkeakoulutuksen aloituspaikkoja ja vahvistamalla tutkimusinfrastruktuureja. Avustuksia myönnettiin yhteensä kymmenen miljoonaa euroa, josta noin kuusi miljoonaa euroa kohdistetaan korkeakoulujen uusiin aloituspaikkoihin ja noin neljä miljoonaa euroa alueen tutkimusinfrastruktuurien kehittämiseen.

Lisää: Vuokatin liikuntalaboratorioita käsitellyt uutinen 6.9.2019 Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) sekä ministeriön uusin selvitys korkeakoulujen tutkimus infrastruktuureista (LINKKI).

Aloituskuva: Vuokatin tutkimusyksikkö on osa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellistä tiedekuntaa. Kuva: Vesa Linnamo