ARM-suorittimilla lisää tehoa Arduino-pienkortteihin

Pienkokoisten Raspberry-korttien lisäksi Arduino-korttistandardi on saamassa lisää suoritustehoa. Miljoonia myyneen AVR-pohaisen Arduino Uno R3:n tilalle on tulossa toukokuussa R4 32-bitin ARM-ohjaimella. Saksan messuilla esiteltiin myös uusi ammattisovelluksiin tarkoitettu ARM-pohjainen Portenta C33 -moduuli esimerkiksi IoT-ratkaisuihin.

Uusi Arduinon Uni R4 on ensimmäinen päivitys yli kymmenen miljoonaa myyneelle R3-korttialustalle. Samalla 8-bittinen Atmelin ATMega328 16 megahertsin suoritin vaihtuu 32-bittiseen Renesasin ARM-pohjaiseen RA4M1 Cortex-M4 -piiriin.

AVR-pohaisen Arduino Uno R3:n rinnalle on tulossa toukokuussa R4 32-bitin ARM-ohjaimella Wifi- tai lankayhteyksin. Kuva: Arduino Blog (LINKKI).

Siirtyminen tehokkaampaan suorittimeen tuo kortille roimasta lisää prosessointitehoa, muistia ja lisätoimintoja. Uutuuden suoritin toimii 48 MHz kellotaajuudella ja tarjoaa vähintään kolminkertaisen suorituskyvyn aiempaan Atmelin piiriin verrattuna.

Suoritinmuutosta helpottanee, että Arduinon IDE-ympäristö ja pilvipohjaiset työkalut ovat jo pidemmän aikaa tukeneet ARM-ohjaimia. Myös useimpien Arduinolle tehtyjen ohjelmistokirjastojen pitäisi toimia ilman muutoksia. Vain harvoja AVR:lle optimoituja ratkaisuja pitää muokata uusiksi.

Kortin liitännät parantuvat. Esimerkiksi USB-portti on nyt nykyaikaisempi USB-C. Lisäksi virtalähteen maksimijännite on nostettu 24 voltiin. SRAM-muistia on 32 kilotavua ja flash-muistia 256 kilotavua.  Kortilla on myös 12-bittisen DA-muunnin, CAN-väylätuki ja SPI-portti.

Tarkemmin uutuudesta luvataan kertoa toukokuussa. Silti R4 tulee olemaan täysin yhteensopiva aiempien Arduino-korttien laajennusliitännöin sekä viiden voltin signaalein. Malleja tulee kaksi, joista Wifi-versiossa tiedonsiirrosta huolehtii Espressifin S3 WiFi -moduuli. Jos langaton yhteys ei ole tärkeää tarjolle tulee myös edullisempi Minima-versio.

Arduino Uno R4-kortin tarjonnan lisäksi aiempi Arduino R3 jää edelleen myyntiin niille, jotka haluavat työskennellä sen 8-bittisen AVR-mikro-ohjaimen kanssa. Kaikissa ratkaisuissa kun ei tarvita 32-bitin voimaa.

Arduino julkaisi runsas viikko sitten Nürnbergin EmbeddedWorld23-messuilla myös uuden Pro-ammattisovelluksiin soveltuvan Portenta C33-korttimoduulin, joka perustuu Renesasin Arm Cortex-M33 -ohjaimeen. Kortilla on tuki Wifi- kuin Bluetooth LE:lle ja laitteisto tukee suojattuja OTA-laiteohjelmistopäivityksiä ja suojattua yhdistämistä Arduino IoT Cloudiin.

Uutuuskortti tarjoaa myös tuen CAN-, SAI-, SPI- ja I2C-liitäntöihin sekä MicroPython-ohjelmointikielelle. Uutuus on myös yhteensopiva aiempien Pro-sarjan Portenta-, MKR- ja Nicla-korttien kanssa ja sisältää myös turvaelementin.

Lisää: Arduino (LINKKI), tuotetiedot Arduino Pro-sarja (LINKKI), Uno R3 (LINKKI), Uno R4 (LINKKI) ja kehittäjäohjelma (LINKKI) ja Portenta C33 (LINKKI) sekä aiemmat Arduinoa käsitelleet uutiset ja tekniset artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Taustaa: Arduinon tarina alkoi opiskelijoille ja harrastajille suunnatuista prosessorikorteista ja niiden ohjelmointityökaluista. Kortit perustuivat 8-bittiseen Atmel AVR -mikro-ohjaimeen ja tunnetuimpia malleja olivat Uno ja Nano. Niiden ohjelmointi tehtiin IDE-ympäristössä C/C++:een perustuvalla omalla Arduino-kielellä.

Aloituskuvassa: Portenta C33 on uusin Pro-sarjan pienkortti esimerkiksi IoT-ratkaisuihin.