Lidarilla varustettu robottiauto tuo ruuvit ja työkalut

Helsingin Kalasataman työmailla kokeillaan kesän ajan pientarvikkeiden kuten ruuvien ja työkalujen suoria toimituksia lidar-valotutkalla varustetun robottiajoneuvon avulla. Robotin on rakentanut ja kustomoinut ranskalainen TwinswHeel. EU:n Urban-hankkeessa ovat mukana Würthin lisäksi DB Schenker, LMAD ja Forum Virium Helsinki. Mukana myös linkki videoihin.

Pienikoinen jakelurobotti HeRo (Helsinki Robot) palvelee touko–heinäkuussa Würthin Kalasataman alueen työmaa-asiakkaita. Tavarat autonominen robotti toimittaa Sörnäisten Würth Centeristä. Kokeilun aikana robotin mukana kulkee avustaja varmistamassa, ettei kokeilusta aiheudu ulkopuolisille haittaa tai vaaraa. Ympäristöä tarkkailee koko ajan auton katolle sijoitettu lidar-valotutka.

Würthista asiakasyritykset voivat tilata esimerkiksi ruuveja ja työkaluja toimitettuna suoraan paikan päälle robotilla, jonka kantavuus on 300 kiloa maksimissaan. Tulevaisuudessa autonomisen robotin mukana voisivat kulkea vaikkapa työntekijöiden lounaat. Kokeilussa Würth toimii palveluntuottajana.

Robottia testausta varten lähialueen katuverkostoa mallinnetaan robotin itsenäistä kulkua varten. ”Yhteistyö DB Schenkerin ja Würth Oy:n kanssa oikean käyttötapauksen parissa on kiinnostava askel autonomisten kuljetusten kehittämiseksi EU-alueella”, kertoo  Gergely Horvath, joka toimii robottien hallintaan ja ohjaamiseen tarkoitetun ohjelmistoalustan kehittäneessä suomalais-ranskalaisessa LMAD-yrityksessä.

Nyt tehtävää kokeilua laajemminkin testejä tullaan tekemään lähivuosina myös Urbane-hankkeessa Helsingin lisäksi Italian Bolognassa, Espanjan Valladolidissa ja Kreikan Thessalonikissa. EU-rahoitteisessa Urban-hankkeessa on mukana 41 kumppania 12 maasta. Robotin on rakentanut ja kustomoinut ranskalainen TwinswHeel.

Helsingin pilotointi pohjautuu moniin aiempiin kokeiluihin. Esimerkiksi vuonna 2021 kokeiltiin Jätkäsaaressa ja Baanalla jo jakelurobotteja, jotka perustuivat Forum Virium Helsingin, LMADin, GIM Roboticsin ja DB Schenkerin osaamiseen.

Lisää: LMAD:n videoita jakeluroboteista (LINKKI).

Kuvat: Forum Virium Helsinki / Vesa Laitinen