Nokian entisissä tiloissa syntyy lääke-elektroniikkaa

Lääkeannostelulaitteita valmistava Evondos kokoaa jo kymmenettä vuottaan tuotteitaan Nokian entisissä tuotantotiloissa Salossa. Tehtaan tuotantomäärät ovat vuosien varrella moninkertaistuneet ja nykyään yhden automaattisen lääkeannostelurobotin valmistusaikakin on alle puolet siitä mitä alkuvaiheessa.

Nokian kännykkäpuolen hiivuttua lääkelaiteyritys Evondosin tuotanto aloitettiin Salossa entisissä Nokian tiloissa huhtikuussa 2013. Nokialla 20 vuoden uran tehneelle Pekka Kytösaholle annettiin tehtäväksi perustaa tuotanto ja muutaman henkilön tiimillä aloittanut tehdas työllistää nykyään noin 90 henkilöä.

”Oma tuotanto on lääkeannostelualalla ainutlaatuinen kilpailuetu, ja Salon tehdas on meille tärkeä käyntikortti” toteaa Eetu Koski, Evondosin toimitusjohtaja.   Merkittävä osa tehtaan toimintaa on asiakkailta palautuvien laitteiden huolto ja kunnostus. Mikäli kunnostaminen ei ole mahdollista, otetaan talteen hyödynnettävissä olevat osat ja loput kierrätetään.

Lisäksi tuotekehitys tapahtuu myös tuotannon kanssa samassa rakennuksessa. Tämä luo yrityksen mukaan hedelmällisen ympäristön, jossa syntyy molemminpuolista kehitystä ja yhteistä ideointia.  ’’On helpompaa ja nopeampaa kehittää tuotetta paremmaksi, kun sen toimivuutta voi testata saman tien’’, sanoo tehtaanjohtaja Pekka Kytösaho yrityksen toimintatavoista.

Kasvavan kysynnän myötä Salon tehtaan tilat ovat laajentuneet alkuperäisistä Salora/Nokian 540 neliömetristä monta kertaa suuremmiksi ja uusi laajennuskin on suunnitteilla.  Kasvun taustalla on myös alkuvuodesta tehty yrityskauppa hollantilaisen Medidonista, joka kautta tarjotaan lääkeannostelupalvelua nyt myös Hollannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Kaikkiaan Evondos Group työllistää 300 työntekijää niin Pohjoismaissa kuin Hollannissakin.

Lisää: Aiemmat Evondosia käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) mm. näin syntyy suomalainen lääkeannostelija (LINKKI) sekä yrityksen historiikki (LINKKI).

Kuva: Evodosin tuotantoa Salon tehtaalla.