Robottibussi pääsi etävalvontaan

Tampereelle on toteutettu Suomen ensimmäinen robottibussiliikenteen etävalvontakeskus, jonka kautta voidaan hallinnoida robottiajoneuvoja. Uusi etäohjauskeskus on myös yksi harvoista maailmassa. Aluksi sieltä valvotaan jopa kolmea kuvan robottiajoneuvoa. Mukana linkki etävalvontaa esittelevään videoon.

Keskus valvoo aluksi kahta reittiä Tampereella; Lintuhytti – raitiotien päätepysäkki ja rengasreitti Hervannan keskustassa. Seuraavassa vaiheessa valvomon toiminta laajenee myös Lahteen.  Valvomoa operoi tampelainen Remoted Oy.

’’Etävalvontakeskuksemme varmistaa, että autonomiset ajoneuvomme voivat toimia turvallisesti ja tehokkaasti joka tilanteessa’’, sanoo Remoted Oy:n toimitusjohtaja Tatu Nieminen.

Uuden etäkeskuksen teknologia hyödyntää tekoälyä ja koneoppimista, joka lisää liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta sekä mahdollista reaaliaikaisen seurannan lisäksi nopeat ongelmanratkaisut.

’’Suomen ensimmäisen robottibussiliikenteen etävalvontakeskuksen avautuminen on merkittävä virstanpylväs autonomisen ajamisen kehityksessä’’, sanoo Business Tampereen älykaupunkikehityksen ohjelmajohtaja Markku Niemi.

Tampereen alueella on jo ennestään merkittävää autonomisen ajamisen ja etäoperoinnin osaamista ka uusi keskus edistää kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantasen mukaan entisestään alueen toimintoja.

Tampereen autonomisen liikkumisen operoinnin hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian vuoksi toteuttamia toimia.

Lisää: Robottibussien etävalvontakeskus  Youtube-videolla (LINKKI).

Kuva: Remoted Oy