Täysmusta polypiipaneeli katolle

Aurinkoenergian yritys 1Komma5° tuo Suomeen rajoitetun erän saksalaisen Wackerin täysmustia aurinkopaneeleja. Ne ovat valmistettu  ylimmän puhtausasteen polykristallipiistä. Vastaavaa tuotetta ei heidän mukaansa ole Suomessa tällä hetkellä tarjolla. 

Monikiteinen pii on aurinkokennomoduulien perusraaka-aine, mutta müncheniläinen kemianyritys Wacker on muokannut täysmustien aurinkokennojen tuotantoketjua ja solminut strategisen kumppanuuden 1Kommas5°:n kanssa. Saksalaisyrityksen mukaan uutta aurinkopaneelia ei ole pelkästään brändätty uudestaan vaan koko tuotantoketjua on muokattu osallistumalla kehitysprosessiin ja suunnitteluun.

1Komma5° esitteli viime vuoden lopulla uuden TopCan-teknologiaa hyödyntävän 420 watin moduulin ja ilmoitti tuovansa niihin perustuvat paneelit markkinoille vuoden 2023 kesällä. Yritys antaa tuotteilleen  25 vuoden tuote- ja 30 vuoden suorituskykytakuut.

Yhtiö on perustamassa Saksaan omaa moduulien tuotantolaitosta, jonka avulla haluaa aurinkokennojensa arvoketjuaan ja lieventää valmistuksen geopoliittisia riskejä. Yritys on ensimmäisiä, jotka tuovat aurinkokennojen raaka-ainevalmistuksen takaisin Eurooppaan.

Yritys pyrkii samalla polykristallipiillä  vähentämään yli puolella hiilidioksidipäästöjä Aasiasta saataviin raaka-aineisiin verrattuna. ”Maailmanlaajuisesti noin 90 prosenttia, kennojen raaka-aineesta valmistetaan Kiinassa”, kertoo 1Komma5:n Suomen hankintajohtaja Pasi Seppälä.  

”Emmekä tule olemaan viimeisiä, sillä koronan tuoma suuri komponenttipula ja Kiina-riippuvuus halutaan korvata tuotannolla Euroopasta”,  hän taustoittaa kehitystrendiä.  Suomen 1Komma5° tunnettiin aiemmin nimellä Solar Age, joka oli asentanut kuuden vuoden aikana  noin 5000 aurinkovoimalaan kaikkiaan 60 000 aurinkopaneelia Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Pirkanmaan alueilla.

Lisää: Wacker Solar (LINKKI), 1Komma5° (LINKKI) ja Suomen yhtiö (LINKKI).

Kuvat: 1Komma5°