Akku tuo varmuutta aurinkovoimaan

Viime talven puhe energiakriisistä ja sähköpulasta on saanut monet kunnat ja yritykset pohtimaan varautumiskeinoja sähkönsaannille. Siihen tarttui myös tuusulalainen logistiikkahalli, joka hankki sähkönjakelija Carunalta 2,5 megawatin aurinkopaneelien lisäksi akun  ja latausmahdollisuuden sähkörekoille.

Tuusulalaisessa logistiikkakeskuksen kattoja ja seiniä peittää yhteensä 3066 aurinkopaneelia ja lsäksi keskuksella on sähkövarastoina akkuja, joita ladataan silloin kun sähkö on edullista. Logistiikkakeskus hyödyntää kuljetukseen Suomessa myös Suomessa vielä harvinaisia sähkörekkoja.

“Sähkökatkotilanteessa akut pitävät huolta sähkönsaannista. Lisäksi akut toimivat Fingridin tehoreservissä, jolloin mahdollisessa sähköpulatilanteessa akuilla voidaan syöttää sähköä verkkoon, millä turvataan verkon toimintaa”, Carunan myynti- ja asiakaspäällikkö Joni Kokkonen sanoo.

Monet muutkin yritykset ovat nyt kiinnostuneita akkuratkaisuista, kertoo sähköjakeluyhtiö Caruna tiedotteessaan. ’’Veikkaan, että akut ovat seuraava buumi, sillä niistä tulee kymmeniä kyselyitä tällä hetkellä”, Kokkonen sanoo. Hänen mukaansa liikenne sähköistyy, ja kyselyitä eri liikennevälineiden latausliitännöistä tulee jatkuvasti.

Vihreä siirtymä näkyy sähköistymisenä yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla ja sähkönkulutus kasvaa yli 50 prosenttia vuoteen 2040 mennessä.  Sitä kattamaan on tulossa roimasti tuuli- ja aurinkovoimaa ja myös uusia ydinvoimakonsepteja kehitetään tulevaisuutta varten.

Kuvituskuva: Caruna