Kesä toi robottipikkolon espoolaishotelliin

Ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskuksen hotelliin Espoon Hanasaaressa on otettu koekäyttöön tiettävästi Suomen ensimmäinen palvelurobotti. Autonomisesti kulkeva robotti on Aalto-yliopiston ja Hanasaaren välinen yhteistyö, ja se toimii kesän ajan hotellin ”piccolona”. Mukana on video robotin toiminnasta.

Hanasaaressa robotin käyttöönottoa testattiin ja esiohjelmoitiin huolellisesti, joka tarkoitti käytännössä muun muassa robotin koordinoimista Hanasaaren hissiverkostoon sekä ohjelmoitua tiekarttaa hotellin kolmesta kerroksesta ja 66 hotellihuoneesta.

”Tämä on erittäin jännittävä ja hauska testiprojekti. Asiakkaamme voivat kesäkauden aikana tilata huonepalvelun juomatuotteita Kalle-robotilta, joka toimittaa tilauksen ovelle”, kertoo Hanasaaren hotellijohtaja Kai Mattsson inn0stuneena.

Robotin ruuanhaun tilausprosessi menee näin: hotellin asiakas soittaa Hanasaaren ravintola PLATSiin. Tämän jälkeen ravintolan henkilökunta laittaa tilauksen robotin ”vatsaan”, valitsee hotellihuoneen numeron robotin näytöltä, ja robotti toimittaa tilauksen täysin itsenäisesti hotellihuoneen ovelle.

”Kalle voi soittaa itse hissin ja kulkea oikeaan kerrokseen ja huoneeseen. Hotellihuoneen ovelle saavuttuaan robotti soittaa asiakkaan huoneen puhelimeen, jonka jälkeen asiakas voi noutaa tilauksensa ovelta. Jos asiakas ei ole paikalla, robotti jatkaa soittamista hetken, jonka jälkeen se palaa ravintolaan yrittääkseen uudestaan”, kertoo Kai Mattsson. 

Robotin on suunnitellut ja esiohjelmoinut Keenon, ja projektia ovat johtaneet ja koordinoineet Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professorit Yong Liu sekä Virpi Kristiina Tuunainen. Hankkeen on rahoittanut Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Lisää: Clutch Productionsin nettivideo robotin toiminnasta (LINKKI, Youtube)