Nokian tulos laski Applen patenttimaksuista huolimatta

Nokia teki tulosvaroituksen perjantaina ja nyt saatiin tarkemmat tiedot, miksi matkapuhelimien verkkobisnes tökkii Pohjois-Amerikassa. Onneksi entinen kilpailija Apple saatiin maksamaan takautuvasti patenteista, jonka ansiosta Teknologiayksikkö paransi tulostaan kaikkiaan 80 miljoonalla eurolla. Muutenkin tulevaisuus lupaa tutkimuksen ja tuotekehityksen patenteille kasvua teknologiayksikköön.

Nokian pitkäaikainen tutkimustoiminta tuottaa edelleen hyvin, sillä teknologia-liiketoimintaryhmän vuositason liikevaihto säilyi toisella neljänneksellä edelleen noin 1,0 miljardissa eurossa ilman aiemmilta kausilta takautuvasti kirjattua liikevaihtoa. Teknologia-osan liikevaihto on yhtiön uusimman tiedotteen mukaan nousemassa vuoden ennakkotietojen mukaan vuoden 2024 alkuun mennessä 1,1 miljardiin euroon ja yhtiö uskoo, että ryhmä palaa 1,4-1,5 miljardin euron vuosiliikevaihtoon kunhan älypuhelinlisenssien uusimissykli etenee ja liiketoiminta uusilla alueilla laajenee.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan vuosineljänneksen kohokohta oli Applen kanssa solmittu uusi pitkäkestoinen patenttilisenssisopimus, joka oli jälleen yksi tärkeä merkkipaalu yrityksen älypuhelinlisenssien uusimissyklissä. Toinen kohokohta oli menestyksemme yritysasiakasliiketoiminnassa, jonka liikevaihto kasvoi 27 prosenttia  ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Tämä osoittaa Lundmarkin mukaan, kuinka hyvin etenemme tällä strategisella painopistealueella.

Sen sijaan toisella vuosineljänneksellä verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän liikevaihto laski kuusi prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Epävarmuus näkyi Nokian mukaan etenkin IP Networks -liiketoiminnassa, jonka liikevaihto laski 11 prosenttia. Myös Fixed Networks -liiketoiminnan liikevaihto laski, mikä johtui Nokian mukaan kiinteiden langattomien yhteyksien myynnin laskusta sekä siitä, että asiakkaat alensivat edelleen varastotasojaan jossain määrin, vaikkakin kuituyhteyksien yleinen kysyntä on säilynyt hyvänä.  Nokian Optical Networks -liiketoiminta kasvoi 16 prosenttia.

Pohjois-Amerikan heikentynyttä matkapuhelinverkot-myyntiä Nokia korvasi Intian kasvaneella myynnillä, jossa 5G-teknologian käyttöönotto jatkui. Koko matkapuhelinliiketoiminaryhmän liikevaihto kasvoi viisi prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta.  Myös pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi toisella neljänneksellä kaksi prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta.

Tulevaisuuden kehityksestä Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan yritys odottaa matkapuhelinverkot- ja Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmien liikevaihdon olevan kuluvan vuoden jälkipuoliskolla suunnilleen alkupuoliskon tasolla vaikka liikevaihto parantuisikin jonkin verran viimeisellä neljänneksellä kolmanteen neljännekseen verrattuna. Onneksi verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän osalta Lundmarkin mukaan vaikutukset ovat enimmäkseen lyhytaikaisia ja näemme kasvumahdollisuuksia vuoden 2023 jälkeen.  Myös matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän osalta tarve 5G-investoinneille jatkuu maailmanlaajuisesti, koska vasta noin 25 prosenttia potentiaalisista tukiasemista Kiinan ulkopuolella on päivitetty keskitaajuuksille.

Tulevan kehityksen takia Nokia teki kuitenkin kuluvan vuoden osalta tulosvaroituksen perjantaina ja alensi kuluvan vuoden 2023 näkymiä liikevaihdon osalta 23,2–24,6 miljardiin euroon aikaisemmasta 24,6–26,2 miljardista eurosta. Nyt toisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 5,7 miljardia euroa, joka oli kolme prosenttia pienempi kuin vuosi sitten.  Tammi-kesäkuun liikevaihto oli puolestaan 11,57 miljardia euroa ja kolme prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa isompi.

Liikevoitto oli toisella neljänneksellä 414 miljoonaa euroa, jossa laskua 29 prosenttia ja koko 1-6 kuukaudelta 24 prosenttia. Ja vertailukelpoiseksi tehtynä liikevoitto oli huhti-kesäkuussa 626 miljoonaa euroa, jossa laskua 12 prosenttia. Tammi-kesäkuun ajalta Nokian vertailukelpoinen liikevoitto laski viime vuoden vastaavasta 15 prosenttia 1106 miljoonaan euroon.

Lisää: Nokian tulostiedoteet ja esitykset 1-3/2023 ja 1-6/2023 (LINKKI) ja aiempi 14.7.2023 Uusiteknologia.fi:n uutinen Nokian tulosvaroituksesta ja Ericssonin 1-3/2023 ja 1-6/2023 -tuloksesta (LINKKI) sekä patenttisopimus Applen kanssa 1.7.2023 (LINKKI).

Kuvituskuva: Nokia, MCW23

Päivitetty