Suomalainen anturimoduuli frisbeegolfiin

Uusi ennakkomyyntiin tuotu suomalainen anturimoduuli nostaa frisbeegolfin uudelle tasolle niin pelaajien, valmentajien kuin yleisönkin näkökulmasta.  Tamperelaisen Gameproofer-ratkaisu perustuu sirumoduuliin, joka mahdollistaa heittäjän kehittymisen lisäksi uusia mahdollisuuksia pelin seuraamiseen esimerkiksi televisiolähetyksissä.

Nokialla meneillään olevassa frisbeegolfin European Open -ammattilaistapahtumassa tuotiin ennakkomyyntiin uudenlainen teknologiaratkaisu, jonka avulla muovisen frisbeekiekon lentoa ja ominaisuuksia voidaan tarkastella tarkemmin. Uusi moduuli hyödyntää Bluetoothin Low Energy -versiota, jolle luvataan kantamaksi 150 metriä avoimessa ympäristössä.

Frisbeegolfin ammattilaispelaaja Tuomas Hyytiäinen tutkii  kuvassa älykiekon tuottamaa anturidataa.

Vastaavia älyanturiratkaisuja ei urheilun saralla paljoa ole ehkä jääkiekkoa ja kuntoutusratkaisuja lukuun ottamatta. Älyfrisbeekiekon ideaa esiteltiin jo vuosi sitten samassa tapahtumassa Nokialla ja nyt se on ennakkolanseerauksessa ja ennakkomyynnissä Euroopassa ja Yhdysvalloissa nettikaupan kautta 129 euron kappalehintaan.

Hieman yli kahden euron kolikon kokoinen ja koteloineen yhdeksän grammaa painava useamman anturin älysiru  ja  litium-akun sisältävä piirilevy on pakattu pöly- ja vesitiiviisti muovimoduuliksi, joka liitetään valmistusvaiheessa  muoviseen frisbeegolf-kiekkoon. Antenniratkaisun takana on toinen tamperelaisyhtiö Radientum Oy. Tuotteen ensimmäinen tuotantosarja on tehty Suomessa.

Sirumoduuli mittaa antureilla muovikiekon liikettä kaikilla akseleilla, oli liike sitten kiertävää tai pyörivää, vaaka- tai pystysuuntaista. Mitattavia tietoja ovat esimerkiksi heitto- ja lentonopeus sekä näiden kahden välinen suhde, pyörimisnopeus ja lentovakaus sekä heiton pituus. Yrityksen toimitusjohtajan Toni Toijanahon mukaan start-upin tavoitteena onkin ollut antaa kaikille lajista kiinnostuneille ja lajille sinänsä mahdollisuus ottaa seuraava iso, teknologian tukema askel nousta uudelle tasolle.

Sirun avulla myös frisbeekiekkoon saa myös led-valon helpottamaan pimeässä heittämistä sekä älymoduulissa olevan GPS-piirin avulla Find-My-Disc -toiminnon, joka auttaa tarvittaessa löytämään heiton myötä kadonneen kiekon. Yhdessä alhaisen ja optimoidun virrankulutuksen sekä litiumakun kanssa uutuus mahdollistaa yrityksen mukaan useiden tuntien mittaisen yhtämittaisen käytön yhdellä latauksella. Virran loppuessa moduuli voidaan liittää langattomaan laturiin.

Tamperelainen GameProofer Oy aikoo jatkaa älypiiriratkaisun kehittämistä ja luvassa on siihen jo uusia ominaisuuksia, kuten frisbeekiekon heiton lähtökulmat, heittoprofiili, kiekon kierteen pituus ja kesto, kiekon irrotuksen laatu, ja niin edelleen. Tulossa on myös uusi kännykkäsovellus, jonka avulla heittäjä saa mobiililaitteesta reaaliaikaista, valmiiksi prosessoitua ja helppolukuista dataa. Uusi versio on tulossa Anroid- ja Applen Ios-käyttäjille vuoden loppupuolella.

Uusi älysiru voidaan integroida frisbeegolfin yrityksen lisäksi lähes minkä tahansa pelivälineen sisään, oli kyseessä sitten pallo, kiekko, maila, tai jotain muu. Sirumoduuli on myös mahdollisimman tarkkaan tasapainotettu, joten sillä olisi minimaalinen vaikutus sen laitteen toimintaan, johon se on kiinnitetty.

Kuvat: GameProofer Oy