EU kiristää mikropiirien vientikieltoa – nyt Valko-Venäjälle

Euroopan unioni on asettanut uusia pakotteita Valko-Venäjää kohtaan, jotka koskevat aseiden lisäksi elektroniikan komponentteja, puolijohteita, integroituja piirejä ja optisia piirejä. Lisäksi ilmailu- tai avaruusteollisuutta koskevia vientikieltoja laajennettiin. EU-päätös on voimassa myös Suomessa.

Euroopan unioni reagoi nyt Valko-Venäjän osallisuuteen Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäykseen asettamalla sille uusia pakotteita.  Päätöksellä halutaan vaikuttaa Venäjään kohdistettujen pakotteiden kiertämistä Valko-Venäjän kautta. Euroopan unionin jäsenmaat hyväksyivät uudet pakotteet 3.8.2023.

Ensimmäisen kerran EU on asettanut pakotteita Valko-Venäjää kohtaan jo vuonna 2004. Vientikiellossa listattuna on henkilöitä ja yhteisöjä. Näiden lisäksi Valko-Venäjää koskien on voimassa on asevientikielto, ylilento-, nousu- ja laskukielto valkovenäläisille lentoyhtiöille EU-alueella, sekä maaliskuussa 2022 asetetut sektoripakotteet.

Lisää: Aiemmat uutiset hitec-tekniikan vientikielloista Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Tulli