Etäohjattavia vuokra-autoja Helsinkiin

Virolainen Elmo tuo uudenlaiset etäohjattavat vuokra-autot Helsinkiin, joiden avulla autot voidaan siirtää vuokraajan luokse uusimman kameratekniikoiden siivittämänä. Suomesta tulee samalla Viron ohella jo toinen Euroopan maa, jossa vuokra-autoja voidaan siirtää etäohjauksessa yleisillä teillä.

Elmo esitteli viime vuoden lopulla etäajoteknologiansa Helsingin Slush-tapahtumassa ja teki onnistuneita testejä paikallisilla teillä. Suomessa toiminta perustuu EU-maa Viron liikennehallinnon myöntämään lupaan, joka on Traficomin kautta voimassa myös Suomessa.

Kuva: Elmorent.com

”Tämä on ensimmäinen etäajoajoneuvon kokeilu maassamme’’, sanoo johtava asiantuntija Reijo Jälkö Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. Virolaisyrityksen tavoitteena on nyt löytää yhteisautoyritys, jolle voitaisiin myöntää etäajoteknologian lisenssi ja tarjota etäajopalvelua.

Toimittaakseen auton ovelle Elmon valtuutettu telekuljettaja ottaa lähimmän auton hallintaansa 4G-verkon kautta ja ajaa auton asiakkaan ovelle sovittuun aikaan. Vuokraajalle auto toimii kuten mikä tahansa vuokra-auto normaalein ajotavoin ja vain auton siirrot asiakkaalle hoidetaan etäohjauksessa.

Laajempi etäohjaustekniikan lanseeraus on suunnitteilla syksylle, kun yhteistyökumppani on valittu ja kesälomakausi päättynyt. Elmo keskittyy samalla ensimmäisten edelläkävijäasiakkaiden palvelemiseen ja teknologian esittelyyn paikallisille yhteisautoyhtiöille sopeuttamalla sitä Helsingin 4G- ja 5G-verkkoihin.

Tällä hetkellä Elmo operoi yli 100 sähköautoa Virossa ja tarjoaa vuokra-autojen siirrot  etäajolla asiakkaiden toivomiin osoitteisiin Tallinnassa ja Tartossa. Elmo käy lisäksi neuvotteluita useiden suurkaupunkien kanssa tavoitteenaan käynnistää teleajopalvelu ainakin kolmessa eri maassa vuoden 2023 aikana.

Elmo on virolainen yritys, jonka päätoimialana on it-pohjaisten syväteknisten etäajotekniikoiden kehittäminen ja autonjakopalvelun tarjoaminen.  Yrityksen teknologiaa on esitelty ja testattu jo asiakkaille Pariisin, Münchenin, Hannoverin, Zürichin, Wienin, Los Angelesin ja monien muidenkin suurkaupunkien kaduilla.

Lisää: Elmorent (LINKKI) videoesittelyineen ja muita yrityksen etäohjauskseen liittyviä uutisia (LINKKI).

Kuvituskuva: Elmo