Tanssiesitys tuo anturit ja algoritmit teatteriin

Helsingissä voi kokea uudenlaista tanssiteatteria syyskuussa. KokoTeatterissa esitettävä Kentauri2050 sisältää anturien ja algoritmien lisäksi musiikkia, liikkuvaa kuvaa ja tanssia. Esitys maalaa myös katsojille tuokiokuvia tulevaisuuden terveteknologian ja koneoppimisen kehityksestä.

Helsingin Hämeentiellä sijaitsevan KokoTeatterin tarinan keskipisteenä on kentauri, joka osittain ihminen, osittain kone. Kohteen tavoitteena on tulla vieläkin paremmaksi: olla ns. BioBeast. Mutta onko se tavoiteltavaa? Teatteriesitys pohtii näytelmässä ihmisen suhdetta omaan kehoonsa, luontoon, sekä elämää ylläpitävään voimaan. Teos perustuu tulevaisuudentutkimuksen trendi- ja skenaariotyöhön ja teos spekuloi utopioilla ja dystopioilla havainnollisesti.

Esityksen konseptista vastaavat tulevaisuudentutkija ja muusikko Auri Antinranta sekä koreografi Iina Taijonlahti. He ovat yhteistyössä tutkineet tulevaisuutta taiteen kautta vuodesta 2018 (esim. Human Robot. Moving Robot I & II teokset). Esityksen Kentaurin roolin tulkitsee tanssija Elina Hauta-Aho.

Esityksen visuaaleista ja anturiteknologiasta vastaa valosuunnittelija Ilmari Pesonen, musiikista ja äänisuunnittelusta Auri Antinranta ja koreografiasta Iina Taijonlahti. Esitystä ovat tukeneet Elmu, Helsingin kaupunki, Taiteen edistämiskeskus ja New Narratives.

Kentauri2050 ensi-ilta on Helsingin KokoTeatterissa maanantaina 11. syyskuuta 2023 ja tiistaina 12. syyskuuta 2023 klo 19. Esitykset kuuluvat Esitystaiteen seuran 2023 -ohjelmistoon ja esitykset ovat osa muotoilufestivaalia Helsinki Design Week, joka järjestetään 8.–17.9.2023.

Lisää: Kentauri 2050 tekee tulevaisuutta -artikkeli (LINKKI) ja tulevan esityksen perustiedot (LINKKI).

Kuvat: Kentauri2050-työryhmän konseptointityöpajasta 2022.