Suomessa testattiin säteilyä kestävää robottikoiraa ja siirtolavaa

Suomalaisen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikassa Eurajoen Olkiluodossa testattiin kesällä Anymal-robottikoiraa ja materiaalin kuljetuslavettia. Kokeilusta vastasi ydinenergiajärjestö (EURATOM) Posivan kanssa. Mukana on myös video robotin liikkumisesta loppusijoituspaikan käytävillä.

Olkiluodon käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikka Onkalo sijaitsee noin 400 metrin syvyydellä peruskalliossa. Kesällä siellä vieraili sveitsiläisen Anyboticsin johtama tutkimusryhmä testikäynnillä nelijalkaisen robottinsa kanssa. Kaikkiaan robotti  käyskenteli tunneleita noin 1,5 tuntia eli lähes kokonaan kahden tunnin litiumioniakkukeston verran.

Testiä varten robotti käveli reitin ensin kauko-ohjauksessa, ja skannasi kartan itselleen sisäiseen järjestelmäänsä. Itse testissä robotti eteni skannatun reitin lopulta täysin autonomisesti, tosin koko ajan näköyhteydessä tutkimusryhmään.

Vauhdiksi uudenlaiselle robottikoiralle ilmoitetaan 1,3 metriä sekunnissa. Elokuussa loppusijoituspaikassa testattiin myös italialaisvalmisteista etäohjattavaa ACG-kuljetusalustaa, joka on kuusipyöräinen nouseva ja laskeva lavetti, joka pystyy nostamaan maksimissaan 50 tonnin kuorman. Sitä tarvitaan aikanaan käytetyn ydinpolttoaineen säteilevissä tiloissa siirtämään erilaisia laitteita ja materiaalia.

Robottien ja autonomisten laitteiden käyttö kiinnostaa ydinvoimaloita valvovaa viranomaistahoa siitä syystä, että esimerkiksi robottikoira pääsee myös ihmisen ulottumattomissa oleviin paikkoihin esimerkiksi ydinmateriaalivalvonnan tarkastustöitä varten.  Tällaisia ihmisille vaarallisia kohteista voisivat olla korkean säteilyn tilat tai vaikkapa voimakkaasti myrkylliset paikat.

Robotti ei myöskään ole riippuvainen työajoista, joten se voidaan ohjelmoida tekemään tarkastuksen vaikka hiljaisempaan yöaikaan. Sveitsiläisyhtiön robotti käyttää ympäristön havainnointiin laserantureita sekä kameroita ja osaa paikallistaa oman sijaintinsa hyvinkin tarkasti. Yhdistämällä havainnointitiedot paikkatietoihin se osaa suunnitella tarpeen tullen navigointireittinsä itsenäisesti.

Tulevaisuudessa tälläisille koirarobotille nähdään käyttöä laajemminkin erilaisessa pelastustoiminnassa ja teollisuudessa. Lisäksi itsestään liikkuvat robotit voidaan varustella eri tehtäviin erilaisilla laitteille, kuten optisin- että lämpökameroin, mikrofonein, kaasun- tai säteilynilmaisimin.

Lisää: Anybotics (LINKKI), Posivan tiedote 25.8.2023 (LINKKI) ja video (LINKKI, Youtube) sekä Uusiteknologia.fi:n Destian Boston Dynamicsin Spot -robottikoiran kokeilu-uutinen 11.5.2023 (LINKKI) ja muut robottikoiria käsitelleet uutisjutut (LINKKI).

Kuvat ja video: Tapani Karjanlahti/Posiva