Raspberry Pi-minikorttikoneesta uusi tehokkaampi versio

Harrastajien ja laajalti ammattilaistenkin käyttämään Raspberry Pi -tietokonekorttien sarjaan on tulossa aiempaa tehokkaampi viitosmalli. Uuden Raspberry Pi 5 luvataan olevan kahdesta kolmeen kertaan tehokkaampi kuin nykyinen ykkösmalli Raspberry Pi 4.

Uuden Raspberry Pi 5 -kortin sirumoottorina on Broadcom BCM2712 järjestelmäpiiri, jossa on neljä 2,4 gigahertsin kellotaajuudella toimivaa Cortex-A76 Arm-ydintä. Kortilla on myls tehokkaampi VideoCore VII GPU .grafiikkayksikkö. Nop

Kortin liitännöistä huolehtii uusi korttia varten suunniteltu RP1 Southbridge-piiri, jonka luvataan parantavan selvästi Ethernetin ja USB 3 -liitännän suorituskykyä.

Piiri käsittelee kaikkia I/O-toimintoja ja korvaa myös joitain toimintoja, joita pääjärjestelmä aiemmin käsitteli pääsirulla.  RP1-piirillä korvataan myös monet SoC:n analogisista komponenteista kuten GPIO ja siihen liittyvät hitaan nopeuden oheislaitteet, Ethernet MAC, MIPI CSI/DSI, analoginenTV-osuus.

Viitosversion kortille on tuotu valmiina reaaliaikakello, PCIe 2.0 -liitin ja virtapainike, mutta silti kortin koko on sama kuin Model 4 B-mallissa. Silti kortti ei sovi tyypilliseen Raspberry Pi 4 -koteloon, koska siinä on eri liitynnät ja lisäksi kortti tarvitsee aiempaa tehokkaamman aktiivisen jäähdytyksen.

Aiempiin versioihin nähden uudella kortilla on tehty useita pieniä parannuksia, mukaan lukien helpompi tuulettimen kiinnitys, liitännät kahdelle kameralle, sekä nopeampi microSD-kortinlukija. Kortti tarjoaa kaksi myös HDMI-porttia, jotka tukevat 4K-tarkkuutta 60 kuvan sekuntinopeudella ja HDR-tuella.

Kortin käyttöjännite syötetään USB C -liittimen kautta, jota varten tarvitaan viiden voltin ja viiden ampeerin tasoinen USB-C-virtalähde. Kortin kanssa tarjolla ostajille siihen sopiva 27 watin USB-C-virtalähde.

Raspberry Pi 5 kortille uusin tarjolla versio Raspberry Pi OS-käyttöjärjestelmä, joka tunnetaan kutsumanimellä Bookworm.  Uusi versio julkistetaan lokakuun puolivälissä. Se sisältää ohjelmankehitystyökalut C/C++, Python ja Scratch -kielille.

Uuden kortin ohjelmointikehitystä voi tehdä elokuussa julkaistun selaimessa toimivan koodieditorin avulla. Editorin avulla voi kehittää ja testata Python-koodia suoraan selaimessa ilman mitään työkalujen asennusta.

Uusia Raspberry Pi 5 -kortteja voi tilata jo, mutta ensimmäiset toimitukset tapahtuvat vasta lokakuun lopulla. Ensimmäisenä on tarjolla neljän ja kahdeksan gigatavun RAM-muistiversiot. Pienemmällä muistilla varustetut versiot tulevat tarjolle myöhemmin.

Lisää: Raspberry PI -sivusto (LINKKI), Pi 5 -tuotetiedot (LINKKI), esittely (LINKKI), video (LINKKI, Youtube) ja jakelijat (LINKKI) sekä aiemmat Uusiteknologia.fi:n Raspberry Pi-kortteja käsitelleet artikkelit (LINKKI).

Kuva: Raspberry Pi 5 -sivusto