Suomalaisen keksijän hämmästyttävä elämä

Kaikki tuntevat Thomas Edisonin ja serbialais-yhdysvaltalainen fyysikko Teslan nimi on ikuistunut sähköautomerkin kautta kaikkien tietoisuuteen. Suomella on kuitenkin oma Edison – Eric Tigersteds, joka kehitti muun muassa äänielokuvien tekniikoita ja paranteli myös elektrodiputkien tekniikkaa. Nyt hänestä on tarjolla uusi kiinnostava elämänkerta.

Urjalalassa 1987 syntynyt Eric Tigerstedt ei elinaikanaan hyötynyt keksinnöistään, pikemminkin päinvastoin. Hän eli alituisessa rahapulassa, näki ajoittain nälkää, kärsi horjuvasta terveydestä ja koki piinallisen huonoa onnea niin yksityis- kuin työelämässäänkin. Suomen lisäksi hän toimi Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Radiokokeilujen ja äänielokuvien tekniikan lisäksi teki merkittäviä parannuksia  vahvistimina käytettyihin elektroniputkiin.  Hän keksi salattuun viestintään käytetyn kryptografonin, jota Suomen armeija käytti myöhemmin sotatoimissa.Häntä kutsuttiin ”Suomen Edisoniksi” ja kaikkiaan hän hankki 71 patenttia keksinnöilleen vuosien 1912 ja 1924 välillä.

Tigersteds ennusti myös jo vuonna 1913 paljon ennen television kautta , että ’’tulee vielä aika, jolloin ihmiset istuvat kodeissaan ja seuraavat maailman tapahtumia laitteella, jota nimitän sähköiseksi silmäksi.”

Tietokirjailija Markus Hotakaisen uusi elämänkerta osoittaa, että Eric Tigerstedt oli monella alalla lähempänä kansainvälistä läpimurtoa kuin tiedämmekään.  Aiemmin Hotakainen on kirjoittanut useita tähtitiedettä, avaruustutkimusta sekä säätä käsitteleviä tietokirjoja.

Lisää: Eric Tigerstedt – Suomen Tesla, Markus Hotakainen, Aula & Co 9/2023, 192 sivua, painettuna sekä e- ja äänikirjana (LINKKI). Lisäksi Wikipediassa (LINKKIon kiinnostava osuus Eric Tigerstedtistä linkkeineen.