Kuparin lisäksi loppuvat pian xDSL-yhteydet

Lankapuhelimien ja kupariverkkojen poistuminen vie mukanaan pian myös hitaat xDSL-kuparilaajakaistat. Nyt DNA kertoi lopettavansa viimeisetkin kuluttaja-asiakkaiden xDSL-yhteydet ensi vuoden maaliskuussa. Kuparin korvavat uudet nopeammat kuitu- ja uudet kännykkäverkot.

Puhelinten kupariverkko on palvellut televiestintää jo yli 160 vuotta, mutta viime vuosina sen käyttöaste ja merkitys on ollut enää hyvin pieni. Teleoperaattoreilla esimerkiksi DNA:lla on ensi vuoden alussa jäljellä enää reilu tuhat kuparipohjaista laajakaistaa käyttävää kuluttaja-asiakasta.

Vaikka kuluttajien kuparipohjaiset laajakaistapalvelut päättyvätkin, jää asiakaskäyttöön vielä joksikin aikaa pienehkö määrä lankapuhelinpalveluita ja yritysasiakkaiden kuparipohjaisia laajakaistapalveluita. Myös nämä tullaan päättämään vuosien 2024–2025 aikana ja aikataulusta tiedotetaan myöhemmin lisää.

Kupariverkon purkamisen myötä niin sanotut puhelinlangat katoavat tienvarsilta, vaikka edelleen sähköjohtoja teiden varsille yhä jääkin. Korvaavat kaapeli-, kuitu- ja mobiiliyhteydet kulkevat joko maan alla tai langattomasti 4G- tai 5G-verkossa ja tulevaisuudessa 6G-verkoissa.

Kupariverkkoa on käytetty viime vuosina lähinnä lankapuhelinten ja vanhan xDSL-laajakaistatekniikan yhteyksiin, joissa nopeus yltää korkeintaan muutamaan kymmeneen megaan.  DNA:n lisäksi myös muut suomalaiset teleoperaattorit ovat ilmoittaneet lopettavansa perinteisen lankapuhelinten kupariverkot.

Lisää: Aiemmat uutiset kupariverkkojen tilanteesta (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä

Kuvituskuva: DNA