Kvanttiteknologian kehittämiseen avoin tutkimusympäristö

Jyväskylän yliopiston nanotieteiden keskukseen rakennetaan yhteiskäyttöinen kehittämisympäristö kvanttiteknologian tutkimiseen ja toteuttamiseen.  Business Finlandin lisäksi rahoittajana on piipohjaisia kvanttipiirejä kehittävä SemiQon Espoosta.

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskukseen tuleva Infrastruktuuri tulee olemaan toteuttajien mukaan avoin sekä julkiselle että yksityiselle tutkimukselle, ja käyttäjät tulevat olemaan niin yliopistotutkijoita kuin startup yrityksiä.

Kansainvälisestikin yhteiskäyttöiset infrastruktuurit ovat vielä harvinaisuuksia. kvanttiteknologioiden kehittämistä varten. Hankkeesta tekee ainutlaatuisen se, että se on käytettävissä sekä julkisella että yksityisellä puolella.

Tulevalla infrastruktuurilla voidaan keskittyä erityisesti puolijohdepohjaisiin kvanttiteknologioihin. Kehittämistarvetta lisää se, että tulevaisuudessa kvantit löytävät tiensä antureihin, tietokoneisiin, tietoliikenteeseen ja tiedonsiirtoon.

Painopiste on erityisesti puolijohdeperustaisissa kubiteissa, joiden osalta tutkimuslaitteistoa on Suomessa. Uusi infrastruktuuri keskittyy esimerkiksi kvanttibittien eli kubittien karakterisointiin ja kehittämiseen.

Kvanttitutkimus saa uutta vientiä avoimesta tutkimusalustasta. Kuvassa  espoolaisen SemiQon Oy:n CEO Himadri Majumdarja ja Jyväskylän yliopistolta Juha Muhonen sekä SemiQonilta teknologiavastaava Janne Lehtinen.

’’Kvanttitietokoneita voi tehdä monella eri tavalla. Esimerkiksi omalla tutkimuksellani pyrin selvittämään, miten kvanttisensoreita ja kvanttitietokoneen komponentteja voitaisiin valmistaa käyttäen hyväksi piitä (Si)¨, sanoo   Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen professori Juha Muhonen.

’’Käytännössä tarjoamme mahdollisuuden karakterisoida kvanttilaitteita. Tähän tarvitaan matalia lämpötiloja (mittauslämpötila on noin 0.01 astetta absoluuttisen nollapisteen yläpuolella), korkeataajuuselektroniikkaa, sekä puolijohdeperustaisten kubittien tapauksessa yleensä korkeaa magneettikenttää, selventää Muhonen.

Kokeiluympäristö soveltuu myös kvanttitietokoneen käyttämiseen tarvittavalle ohjauselektroniikalle. Lisäksi tulevaa tutkimusinfraa voidaan käyttää myös muunlaisten kubittitoteutusten kehittämiseen. Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen professori Juha Muhonen.

Infrastruktuurin rakentaminen Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tiloihin alkaa mahdollisimman pian, ja rahoitusehtojenkin mukaan rakenteiden pitää olla valmiina viimeistään vuoden 2025 lopussa. Uusista laitteista on apua myös mukaan lähteneelle SemiQon Oy:lle.

’’Olemme pieni yritys ja ulkopuolinen infrastruktuuri helpottaa työtämme, sillä meidän ei tarvitse investoida omaan infrastruktuuriin’’, kertoo SemiQon Oy:n teknologioista vastaava CSO Janne Lehtinen.