Torninosturin etäohjaus tekoälyn ja 12 kameran voimin

Suomen suurin torninosturien vuokrausyritys Peab-rakennuskonserniin kuuluva Lambertsson pilotoi ensimmäisenä EU:n alueella torninostureiden Skyline Cockpit -etäohjauslaitteistoa. Nosturia voidaan ohjata yhtiön mukaan internetin tai satelliitin välityksellä jopa toisesta maanosasta. 

Uusi Skyline Cockpit on tekoälypohjainen järjestelmä, joka mahdollistaa yhden tai useamman torninosturin etäohjauksen kauempaakin. Järjestelmä on jatkokehitys Israelin puolustusvoimien alun perin lennokkien kauko-ohjaukseen kehittämästä tarkkuusteknologiasta.

12 kameran näkymä on yrityksen mukaan laaja ja tarkka. Näkymä voidaan myös tarkentaa haluttuun kohtaan työmaalla.  Laitteisto pystyy havaitsemaan laajalla alueella muutokset ja mahdollistaa myös näkymän nosturin taakse, mikä helpottaa esteiden, kuten betonipumppupuomien, havaitsemista ja siten törmäysten välttämistä.

”Uuden laitteiston suuri etu on, että nosturinkuljettajien työolosuhteet paranevat merkittävästi”, sanoo Lambertssonin toimitusjohtaja Juha Helin.  Lisäksi työmaan johdolla on hänen mukaansa suora yhteys kuljettajaan, ja näytöistä voidaan seurata asennuksia ja antaa ohjeita.

Helinin mukaan tarkentamalla kameroita näkee yksityiskohdat ilman paikan päälle siirtymistä. Myös etäyhteys muualta kuin Cockpitista kameroiden näkymiin on mahdollinen. Uusi ratkaisu tallentaa myös kaikki tapahtumat ja tiedot, jolloin asennusten suorittaminen voidaan selvittää ja dokumentoida jälkikäteen.

Tekniikka mahdollistaa myös nosturin kunnon ja toiminnan etävalvonnan, mikä lisää turvallisuutta työmaalla sekä auttaa ennakoimaan huoltotarvetta.

Taustaa: Lambertsson, myös Nosturiasennus Virtanen -nimellä tunnettu on toiminut Suomessa jo 20 vuoden ajan. Peabin omistama Lambertsson toi Suomeen suuret torninosturit  vuonna 2007, ja vuonna 2018 otettiin käyttöön Pohjois-Euroopan suurin nosturi ja nyt uusin digitekniikka etäohjauksineen.

Kuva: Sonja Karlsson  ajaa Lambertssonin torninosturia etänä uuden Skyline Cockpitin kautta. Kuvaaja Ritva Mäenpää/Peab