Akkuala tarvitsee tekijöitä – verkosta lisää koulutusta

Suomalainen akkuala kasvaa jo kiihtyvällä vauhdilla ja tarvitsee tulevaisuudessa pian lisää osaavia tekijöitä. Alalla on menossa useita erilaisia akkutuotantoon ja materiaaleihin liittyviä hankkeita, jonka lisäksi käytettyjen akkujen kierrätys tuo siihen vielä lisää toimintoja. Nyt  Centria, LAB ja Vaasan ammattikorkeakoulu sekä EduVarmia ovat tuomassa myös alueen verkkokurssin, joka toteutetaan syksyn 2023 ja vuoden 2024 aikana.

Uusi akkualan koulutus tapahtuu verkossa, joten osallistuminen on mahdollista kaikkialta Suomesta ja ne voidaan suorittaa työn ohella. Se on osallistujille maksuton. Koulutuksessa perehdytään akkumateriaaleihin, akkujen käyttöön, lataukseen ja turvallisuuteen sekä akkujen kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön.

Koulutus sisältää myös teollisuuden robotiikan sekä verkottuneiden ajoneuvojen ja yhteistoiminnallisten palveluiden perusteet.  Opinnot ovat alemman ammattikorkeakoulututkinnon tasoisia ja opinnoissa pärjätäkseen hakijalla on hyvä olla vähintään 2. asteen tutkinto suoritettuna.

Uuden verkkopohjaisen koulutuksen kokonaislaajuus on 40 opintopistettä ja se koostuu kahdeksasta 5 opintopisteen jaksosta, joista osa toteutetaan pienemmissä kahden tai kolmen opintopisteen osissa.

Osallistujan on mahdollista suorittaa koko koulutus tai valita itseään hyödyntäviä opintojaksoja. Haku koulutuksen kahteen ensimmäiseen opintojaksoon on nyt auki. Paikkoja on tarjolla rajoitetusti ja osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä, joten halukkaiden kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Uuden akkualueen verkkokoulutuksen tavoitteena on vahvistaa suomalaisen akkualan osaamista antamalla kokonaiskuva akkujen arvoketjun kaikista vaiheista aina materiaaleista kierrätykseen.

’’Alan kasvu jatkuu merkittävänä ja viimeistään akkujen kierrätysketjut tuovat akkujen käsittelyn konkreettisesti meidän kaikkien ulottuville”, sanoo Vaasan ammattikorkeakoulun energiatekniikan lehtori Mikko Pieskä.

Uuden koulutuskokonaisuuden ensimmäiset opinnot alkavat 21.11.2023.  Se on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama, jonka toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lisää: VAMK:n infosivu akkukoulutuksesta (LINKKI).

Kuvituskuva: Valmet Automotive kokoaa Saksan lisäksi Uudenkaupungin ja Salon tehtailla sähköautojen ja työkoneiden akkupaketteja. Kuva Salon akkutehtaalta.