Kia demosi uutuutensa Varjon virtuaalilaseilla

Kia hyödyntää virtuaalitodellisuutta autojensa suunnittelussa muiden autonvalmistajien tavoin, mutta korealaisyritys hyödyntää suomalaisen Varjon virtuaalilaseja myös uusimman sähköautonsa esittelyssä. Tällainen on perinteisiä rajoja venyttävä virtuaalinen autoesittely.

Maailma muuttuu digitaalisempaan suuntaan, ja myös autojen suunnittelu kehittyy. Yhtenä esimerkkinä perinteiset vahamallit ovat saaneet tehdä tilaa Kian suunnitteluosastolla virtuaalilaseille. Korealainen Kia on tehnyt yhteistyötä suomalaisen Varjon kanssa jo vuodesta 2019 alkaen.

Kian vuoden tärkein uutuus Kia EV9:n Suomen esittely Astara Finlandin sidosryhmille hoidettiin Varjon lasien avulla ennen kuin fyysistä autoa oli edes maassa. Lasien tarjoaman huippuresoluution ansiosta nopeasti ja käyttäjä voi sukeltaa tarkastelemaan Kia EV9:n tarkimpiakin yksityiskohtia.

Perinteisten suljettujen VR-lasien sijaan Varjo XR-3 -lasien ulkopinnassa olevat kamerat välittävät käyttäjällä kuvaa oikeasta ympäristöstä ja 3D-malli tuodaan osaksi ympäröivää todellisuutta. Kyseessä on siis VR:n ja AR:n (Augmented Reality) yhdistelmä, ja nyt voidaankin käyttää termiä MR (Mixed Reality).

Elämys ei rajoitu pelkästään auton ulkokuoreen. Esittelytilaan oli tuotu myös oikea auton istuin, joka on sijoitettu 3D-mallin kuljettajan istuimen paikalle. Istuimelle nousemisen jälkeen lasien käyttäjä näkee edessään EV9:n ohjaamon kuljettajan paikalta. Ja jälleen kaikkia yksityiskohtia myöten.

Kian väen mukaan elämys tuntuu niin todelliselta, että käsi jälleen hakeutuu automaattisesti kohti ohjauspyörää ja keskikonsolin painikkeita. Vain vaste siis puuttuu. Ja kenties tulevaisuuden autoliikkeissä tarjotaan jonain päivänä tällainen mahdollisuus uusien autojen virtuaalimallien muodossa.

Suomalainen Varjo on markkinoiden edistyksellisimpien virtuaalilasien kehittäjä, ja sen tuotteita käytetään muun muassa auto-, ilmailu- ja avaruusteollisuuden yritysten keskuudessa. Varjon lasien ainutlaatuisuus perustuu ihmissilmän resoluutiota vastaavaan tarkkuuteen sekä kehittyneeseen silmien seurantaan.

Lisää: Video uuden Kia EV9-sähköauton virtuaaliesittelystä Varjon silmikolla (LINKKI) ja aiemmat Varjon AR-laseja käsittelevät artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvat: Astara Finland