Vika merikaapelissa saatiin korjattua – kaasuputkirikosta lisää tietoa

Suomenlahdella vioittunut Elisan käyttämä merikaapeli on saatu korjattua ja toiminnallisuus palautunut normaaliksi. Tänään keskusrikospoliisi kertoi myös samaan aikaan tapahtuneen kaasuputken katkeamisen tutkimustuloksista.  

Suomen ja Viron välisen kaasuputken katkeamisen aikoihin tapahtui myös Elisan Viron ja Suomen välillä havaittu vika Elisan varmentavassa merikaapelissa Suomenlahdella. Häiriö havaittiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 7.-8. lokakuuta.

Elisa oli varmentanut ulkomaanyhteytensä usealla eri tavalla, joten merikaapelin häiriöllä ei ollut heidän mukaan vaikutusta asiakkaidensa palveluihin. Kyseinen merikaapeli oli vain osa varmennettua järjestelmää, ja vialla ei ollut suoraan vaikutuksia operaattorin tietoliikennepalveluihin Suomessa tai Virossa.

Elisan mukaan Suomen ja Viron viranomaiset jatkavat edelleen tapahtuman tutkimista. Sen sijaan kaasuputken katkeamisesta Keskusrikospoliisi kertoi jo tänään tiedotustilaisuudessa, että se on edennyt vaurion aiheuttajan tutkinnassa.

KRP:n mukaan todistusaineiston ja datan perustella vaurion aiheuttajaksi epäillään Hongkongin lipun alla purjehtivaa Newnew Polar Bear -alusta. KRP:n selvitysten mukaan kaasuputken vauriopaikasta joidenkin metrien päästä löytyi ankkuri, jonka epäillään olleen paitsi leveän raahausjäljen, myös itse vaurion aiheuttaja.

Nämä tiedot yhdistettynä alusten liikkeitä koskevan datan analyysiin ovat vahvistaneet päätutkintalinjaa.