Tässä järjestyksessä 3G-verkon palvelut päättyvät

Kaikki suurimmat teleoperaattorit ovat tehneet päätöksen ja osa jopa aloittanut 3G-verkon toiminnan alas ajamisen. Tänään DNA:n ja Telian yhteinen verkkoyhtiö SYV ilmoitti 3G-palvelut päättyvät vuoden 2024 aikana alue kerrallaan. DNA ja Telia ajavat myös Elisan tavoin 3G-verkkonsa alas ensi vuoden aikana.

Kolmannen sukupolven 3G-verkon alasajo vapauttaa teleoperaattoreille taajuuksia ja resursseja 4G- ja 5G-verkkoteknologioille.  Muutoksen yhteydessä ollaan kuitenkin oltu huolissaan vanhoja kännyköitäkin enemmän 3G-verkkoihin perustuvista riistakameroista erilaisiin turvaratkaisuihin.

”Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että oma päätelaite tukee 4G- tai 5G-tekniikkaa. Likimain kaikki mobiililaitteet, jotka eivät tue 4G-yhteyksiä, ovat malliltaan hyvin vanhoja, tyypillisesti ainakin 6–10 vuoden ikäisiä. Jos laitteessa näkyy 4G-ikoni, voi laitteen olettaa olevan 4G-kykyinen. Tieto löytyy myös yleensä netistä laitteen mallinumeron perusteella”, kertoo Suomen Yhteisverkon toimitusjohtaja Sami Siiki.

Käytännössä 3G-verkon sulkeminen vaikuttaa vain niihin laitteisiin ja palveluihin, jotka toimivat pelkästään 3G-verkossa. Vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa, siirtyvät 3G-verkon sulkeuduttua käyttämään 2G-verkkoa. Tämä tarkoittaa todennäköisesti datansiirtonopeuden huomattavaa hidastumista. Se ei kuitenkaan hyvin vähän dataa siirtävien laitteiden, kuten riistakameroiden kohdalla ole välttämättä merkittävää.

”3G-verkon alasajo on osa tietoverkkojen ja teknologioiden jatkuvaa muutosta, jossa vanhemmista yhteyksistä luovutaan ja korvataan uudemmilla. Uudemmat 4G- ja 5G-verkot vastaavat paremmin mobiiliyhteyksien käytön kasvuun sekä käyttötarpeiden vaatimuksiin niin kapasiteetin kuin verkon ominaisuuksienkin puolesta”, Siiki vakuuttaa. GSM eli 2G-verkko puolestaan jatkaa käytössä toistaiseksi.

Suomen Yhteisverkon omistajayhtiöt DNA ja Telia ovat jo aiemmin tiedottaneet sulkevansa omat 3G-verkkonsa 2023–2024 aikana, ja verkkojen alasajo on jo alkanut yksittäisillä alueilla. Myös Elisa on kertonut ajavansa 3G-verkon alas vuoden loppuun mennessä.

Tänään DNA tarkensi lopettavansa 3G-verkkossa maakunta kerrallaan lokakuun 2023 ja tammikuun 2024 välillä. Teleoperaattoreista poikkeuksen tekee ennakkotietojen mukaan Ahvenmaan Ålcom, joka aikoo pitää 3G-verkon edelleen käytössä, mutta sulkee puolestaan GSM/2G-verkkonsa.

Lisää: 3G-verkkoa ja niiden lopettamista käsitelleet aiemmat uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Yhteisverkon 3G-palvelut päättyvät aikaisintaan 1-3/2024

 • Kouvolan keskusta, Peltola ja Valkeala
 • Kausala ja Koria ympäröivine alueineen

Yhteisverkon 3G-palvelut päättyvät aikaisintaan 4-6/2024

 • Kymenlaakso
 • Etelä-Karjala
 • Etelä-Savo
 • Pohjois-Karjala
 • Pohjois-Savon eteläosat

Yhteisverkon 3G-palvelut päättyvät aikaisintaan 7-9/2024

 • Pohjois-Savon pohjoisosat
 • Kainuu
 • Pohjois-Pohjanmaa
 • Kemi-Tornio
 • Yhteisverkon 3G-palvelut päättyvät aikaisintaan 10-12/2024
 • Lappi pl. Kemi-Tornio

Kuvituskuva: Telia