Applelta tehokkaammat Mac-sirut mobiilipiirien perään

Applen prosessoripiirien suunnittelijat ovat olleet edelleen kiireisiä, sillä jokavuotisen mobiiliprosessorien kehittämisen lisäksi yritys on panostaa samoja tekniikoita tehokkaampien Mac-tietokoneiden keskuspiirien kehittämiseen. Uusimpia ovat kuvan kolmen nanometrin prosessilla toteutetut M3-sarjan piirit.

Applen ensimmäiset kolmen nanometrin M3-, M3 Pro- ja M3 Max -prosessoripiirit ovat tarkoitettu Applen Mac-tietokoneisiin, niin MacBook Pro -kannettaviin kuin myös henkilökohtaisiin näyttöön rakennettuhin iMac -pöytäkoneisiin. Ne tarjoavat Applen mukaan uuden sukupolven GPU-arkkitehtuurin ja jopa dramaattisia suorituskyvyn ja paremman tekoälymoottorin sekä tuen yhtenäisempään muistiin. Ne valmistetaan samalla kolmen nanometrin prosessilla kuin yrityksen uusimmat mobiilisirut.

M3-siruperheessä on aiempiin piireihin nähden uuden sukupolven näytönohjaus ja grafiikkayksikkö, joka edustaa yrityksen mukaan kaikkien aikojen suurinta harppausta grafiikka-arkkitehtuurissa. Yhtiö kutsuu   tekniikkaa Dynamic Caching -nimellä. joka tuo tarjolle uusia renderöintiominaisuuksia, kuten laitteistokiihdytetyn säteenseurannan ja mesh-varjostuksen.

Kuvakooste: UT / Apple

Applen M-sarjan piirien renderöintinopeudet ovat yhtiön itsensä mukaan jopa 2,5 kertaa nopeampia kuin jo useamman vuoden takainen ensimmäisen sukupolven Applen M1-siruissa. Suorittimen laskentayksiköt ovat  30 prosenttia tai 50 prosenttia nopeampia kuin M1:ssa sekä siruutuudenn hermolaskentayksikkö jopa 60 prosenttia aiempaa nopeampi.

Suoritinytimiä piireissä on kymmeniä kun grafiikkaosan yksiköt lasketaan mukaan ja ne tukevat muistia versiosta hieman riippuen muistia 24:sta 128 gigatavuun.  Siinä on  myös dynaaminen välimuisti, joka toisin kuin perinteiset GPU:t varaa paikallisen muistin käytön laitteistossa reaaliajassa.

Dynaamisen välimuistin avulla  kullekin tehtävälle kuluu vain tietty tarkka määrä muistia, joka lisää  tiedotteen mukaan jopa dramaattisesti GPU-yksikön keskimääräistä käyttöastetta, Sen luvataan lisäävän myös merkittävästi suorituskykyä ammattisovelluksissa ja peleissä. Piirien mediamoottori sisältää nyt myös tuen AV1-dekoodaukselle, mikä tarjoaa Applen mukaan aiempaa tehokkaampia ja laadukkaampia videokokemuksia suoratoistopalveluista.

Lisää: Applen uuden M-suoritinsarjan ja Mac-tietokoneiden julkistustilaisuus 31.10.2023 (video, Youtube) ja uusien M3-sarjan piirien tekniikat (LINKKI) sekä aiempi  M1/M2-piirien tekniikka 7.6.2022 (LINKKI), M-sarjan uutisointi laajemmin (LINKKI) sekä uutuuskoneet 18.1.2023 (LINKKI) ja 13.9.2023 iPhone 15 -uutuuksien suoritinpiiri- ja kameraratkaisut (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.