Joensuun nanofotoniikan tutkimus Euroopan siruohjelmaan

Joensuun mikro- ja nanofotoniikkatoimijat hakeutuvat entistä tiukemmin EU:n siruohjelmaan, jolla pyritään ratkomaan laajemminkin mikrosirujen saatavuuteen liittyviä haasteita. Joensuu muodostaa yhdessä Espoon ja Tampereen alueiden kanssa myös Siruja Suomesta -kokonaisuuden.

Siruja Suomesta -aloitteen tarkoituksena on vahvistaa Euroopan mikrosirujen omavaraisuutta ja teknologista saatavuutta ja osaamista. Taustalla on liiallinen riippuvuus aasialaisvalmistajista. Tällä hetkellä suurin osa mikrosiruista tuodaan Kiinasta ja Taiwanista.

Suunnitelmakuva 2021.

Maanosan siruomavaraisuus edustaa paitsi riippumattomuutta, myös korkean teknologian osaamista, uusia innovaatioita, liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja. Joensuussa kehitettävä mikro- ja nanofotoniikan valmistus on kriittistä juuri tulevaisuuden siruissa.

’’Joensuussa kehitetään ja kaupallistetaan jo seuraavan sukupolven valoon perustuvia integroituja piirejä ja yliopiston fotoniikan tutkimuskeskuksen johtaja, professori Jyrki Saarinen ja yliopiston kehityspäällikkö Juha Purmonen.

Joensuussa on kyvykkyys valmistaa erikoissarjoina optisia piirilevyjä. Tampereella ja Espoossa voidaan puolestaan pilottilinjoissa integroida puolijohteet ja optoelektroniikan komponentit yhteen.

Uuden siruohjelman myötä Itä-Suomen yliopiston kampukselle on suunnitteilla uudisrakennus, johon tulee puhdastiloja sekä pilottilinjasto. Se tulee luomaan Joensuuhun uutta yritystoimintaa ja työpaikkoja.

Itä-Suomen yliopisto on myös ainoa puhtaasti fotoniikan DI-koulutusta tarjoava korkeakoulu Suomessa. Se haluaa tarjota yrityksille tulevaisuudessakin lisää työntekijöitä ja uusia tutkijoita. Optoelektroniikan tutkimusta on tehty Joensuussa jo vuodesta 1996 alkaen.

Siruja Suomesta ja EU:n siruohjelmaa käsitellään ensi viikolla alkavilla Teknologia23-messujen seminaariosuuksissa.

Kuvituskuva: Shutterstock

Päivitetty