Runsaan vuoden sisään 150 kubitin kvanttitietokone

Suomalainen IQM aikoo tuoda runsaan vuoden vuoden sisään jopa 150 kubitin kvanttikoneen. Sen pienempi 54 kubitin versio pitäisi olla valmiina jo ensi vuoden kolmannella neljänneksellä. Uusi Radiance-sarja on suunniteltu erityisesti datakeskuksiin, suurteholaskentaan, yrityksille ja viranomaiskäyttöön.

IQM Radiance seuraa IQM:n aiemmin tänä vuonna julkistamaa IQM Spark -kvanttitietokonetta, jossa on esiasennettu viiden kubitin kvanttiprosessori. Yliopistoille ja tutkimuslaitoksille räätälöity IQM Spark tarjoaa pääsyn laitteistoon sekä mahdollisuuden opetella ja kokeilla kvanttitietokoneen käyttöä.

Havainnekuva IQM:n tulevista Radiance-sarjan kvanttikoneista tietokonekeskuksessa.

IQM Quantum Computers (IQM) julkisti tänään uuden kvanttilaskennan laitealusta IQM Radiancen, jonka tavoitteena on viedä organisaatioita jo lähivuosina kohti kvanttihyötyä 150 kubitin järjestelmän avulla.

Uutuus tulee saataville kahtena versiona: 54-kubittinen versio on tarkoitus julkaista vuoden 2024 kolmannella vuosineljänneksellä ja suurempi 150-kubittinen versio vuoden 2025 ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Alkuvaiheen 54-kubitin koneiden käyttäjät pääsevät ottamaan etumatkan voidessaan oppia hallitsemaan järjestelmän operointia, integroida järjestelmiä olemassa oleviin ympäristöihin, tutkia algoritmien toimintaa ja tehdä kvanttihyötyyn tähtääviä kokeiluja.

IQM tarjoaa myös mahdollisuuden päivittää halutessa 54 kubitin järjestelmä 150 kubitin järjestelmäksi vuonna 2025. Lisäksi IQM tukee asiakkaidensa matkaa kohti kvanttihyötyä korvaamalla alkuperäiset 150 kubitin sirut suorituskykyisemmillä siruilla heti, kun ne ovat saatavilla.

Päivitysten avulla heidän laiteasiakkaat voivat tarjota loppukäyttäjille lisäarvoa ratkaisemalla ongelmia nopeammin, pienemmällä tehonkulutuksella tai saavuttamalla tarkempia tuloksia verrattuna parhaaseen samankokoiseen, samanpainoiseen ja hinnaltaan vastaavaan perinteiseen tietokoneeseen.

Kuvituskuva: IQM:n kvanttisiru.

Päivitetty