Suomalaiseen pienkuormaajaan omat akut

Suomalainen Avant on esitellyt virallisesti sähkökäyttöiset kuormaajamallit, joissa on myös omaa valmistusta olevat akkupaketit. Yrityksen Avant Powerin OptiTemp-akkupakettien koot ovat 13 ja 27 kWh.  Uusien akkujen avulla Avant e513 ja Avant e527 malleilla voidaan työskennellä myös erittäin kylmissä olosuhteissa ja pitempään.

Avantin suurimmalla akustolla varustetulla e527:llä voi tehdä töitä koko päivän. Molemmissa kuormaajissa on kaksi sähkömoottoria: yksi ajohydrauliikkaa, toinen työhydrauliikkaa ja puomin käyttöä sekä ohjausta varten. Sähkömoottorin ansiosta maksimivääntömomentti on välittömästi käytössä. Uusien kuormaajamallien akkupaketeissa on monitasoinen suojaus.

Avant uudet sähkökuormaajat on varustettu tytäryhtiön, Avant Powerin akkupaketeilla, joiden energiatiheys on yrityksen mukaan maailman kärkeä. Vielä 2017 Valmet Automotive sopi akkujen toimitti Avantille sen e6-malliin. Yritys esitteli uusia malleja ja akkutekniikoitaan jo viime vuoden lokakuussa Münchenin Bauma-konemessuilla.

Kuormaajien akkupaketin voi ladata pikalaturilla vain noin 1,5 tunnissa. Koneissa on 2-tyypin-lataus ja sisäänrakennettu 230 V/16 -ampeerin akkulaturi vakiovarusteena.  Uusien e-sarjan kuormaajien akkujen maksimilatausvirtaa on kasvatettu edelliseen nähden puolella.  Patenttihakemuksen litiumioniakkujen lämmönhallintajärjestelmä takaa myös saman kapasiteetin kuumissa ja erittäin kylmissä lämpötiloissa.

Uusissa malleissa on myös päivitetty monitoiminäyttö, joka kertoo myös akkujen varaus- ja lämpötilan sekä virrankulutuksen, käyttötunnit, työhydrauliikan tuoton ja huoltotarpeet. Kuormaajat tulevat tuotantoon tammikuussa 2024.

Lähellä Tamperetta sijaitseva Avant Tecno on perustettu vuonna 1991 ja ensimmäisen sähkökäyttöisen kuormaajan yritys esitteli jo vuonna 1997.  Nykyisin Avant Tecno valmistaa sähkömallien lisäksi edelleen myös diesel-moottorisia traktoreita ja pienkuormaajien sekä niiden työ- ja lisälaitteita. Väkeä Avantilla on kaikkiaan kolmesataa, joista tuotannossa kaksisataa. Vuosien varrella yhtiö on valmistanut jo yli 800 kuormaajaa.

Lisää: Avant Power (LINKKI) ja aiemmat Avantia käsitelleet artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Avant Tecno julkisti uuden e-sarjansa lokakuussa Saksan työkonemessuilla. Akut kokoaa yrityksen Power-tytäryksikkö.