Kännykän tai kannettavan voi korjata myös itse – tässä ohjeet

Kännykän akun ja tai näytön vaihtaminen oli vielä muutama vuosi sitten, mutta sitten purkaminen alkoi tulla tiukan integroinnin takia vaikeaksi. Pikahuolloissa näytön tai akun sai vaihdettua, mutta tarjolle on nyt tullut myös laitevalmistajien omat korjaussarjat työkaluineen ja ohjeineen.

Kuva: Samsung

Samsung on tuonut tarjolle suomalaisille mobiililaitteiden Self-Repair-palvelun, jonka avulla kotioloissakin voidaan vaihtaa tiettyjen mallien osat uusiin. Osien lisäksi tarjolla on ohjevideoita. Palvelu on ollut muualla tarjolla ja runsaan vuoden ajan.

Kännyköiden lisäksi osia ja ohjeita on tabletti- ja Book-sarjan tietokoneisiin.  Nyt niiden käyttäjillä on nyt mahdollisuus korjata laitteitaan alkuperäisillä varaosilla – tämä mahdollistaa esimerkiksi kännykän näytön, takalasin, latausporttien, kaiuttimen, SIM-kortinpidikkeen, sivunäppäimen ja äänenvoimakkuusnäppäimen vaihdon Galaxy-älypuhelimissa.

Lisäksi Galaxy Book -sarjan käyttäjillä on mahdollisuus korjata kannettavan tietokoneen etu- ja takaosa, näyttö, akku, kosketuslevy, sormenjälkitunnistimella varustettu virtanäppäin, kumijalat, tuuletin ja kaiuttimet.

Muuta kuukausi sitten Nokia-merkillä kännyköitä tekevä HMD esitteli myös uusimmille Nokia malleille G22:lle ja  G42 korjausohjeet ja osienvaihtomahdollisuuden. Laitteeseen on tarjolla akkujen ja muutamien muiden varaosien lisäksi ohjeet, joissa HMD tekee yhteistyötä amerikkalaisen iFix -yhtiön kanssa, joka on erikoistunut mobiililaitteiden korjaussarjoihin.

HMD:ltä esimerkiksi kännykän näyttö- ja työkalut ohjeineen maksavat noin 50 euroa, latausportti 20 ja uusi akku vaihtotyökaluineen 25 euroa. Ifixitillä on myös Euroopassa nettikauppa, jossa on korjaussarjoja ohjeineen myös muidenkin valmistajien mobiililaitteisiin Googlesta Appleen ja myös pelikoneisiin.

Myös Apple avasi Yhdysvaltain lisäksi  korjauspalvelunsa  eurooppalaisille asiakkaille ja tarjoaa nyt netin kautta korjauspaketteja, joiden avulla voi korjata kotioloissakin oman laitteensa. Tarjolla iPhone 15 -mallistolle ja M2-pohjaisille Mac-koneille, mukaan lukien 14- ja 16-tuumainen MacBook Pro, 15-tuumainen MacBook Air, Mac mini, Mac Pro ja Mac Studio.

Applen korjausverkkopalvelun kautta voi ostaa alkuperäisiä Apple-osia, mutta myös vuokrata tai ostaa ammattilaistason työkaluja. Verkkokauppaa ylläpitää ulkopuolinen yritys, jonka yritys on valtuuttanut myymään aitoja Apple-osia ja työkaluja.  Lisäksi Apple lanseerasi Yhdysvalloissa äskettäin laitteidensa korjausta auttavan diagnostiikkatyökalun, joka tulee saataville ensi vuoden aikana myös Euroopan markkinoille.

Kuva: HMD/iFixit.

Vauhtia korjaamiseen tuo myös EU, joka  on päättänyt tuoda mobiililaitteisiin takaisin myös vaihdettavat akut ja vaatii muutenkin laitteiden korjaamista pelkän raaka-ainekierrätyksen rinnalle. Isojen kännykkänimien lisäksi tarjolla on myös pienempiä valmistajia, jotka tukeutuvat laitteiden käyttöiän kasvattamiseen. Esimerkiksi hollantilainen Fairphonen useimmat osat ja moduulit ovat käyttäjien helposti vaihdettavissa. Merkki on myös Suomessa myynnissä.

Lisää: Korjausohjeet ja osat:  Apple (LINKKI), iFixit Europe (LINKKI), Nokia (LINKKI), Samsung (LINKKI), Fairphone (LINKKI) sekä aiempi Uusiteknologia.fi:n korjausta käsitellyt HMD:n ka iFixitiin liittyvä artikkeli useine linkkeineen  (LINKKI).

Kuvituskuva: HMD

Päivitetty