Suomeen uusi koodikoulu – voi opiskella myös verkossa

Kuopion Savilahdessa maaliskuussa avautuva kood/Sisu-koodikoulu on herättänyt laajaa kiinnostusta. Koulun verkkohaku aukesi marraskuun puolivälissä, ja nyt jo yli tuhat hakijaa on suorittanut haun ensimmäisen vaiheen. Uuden koodikoulun opetuskieli on englanti ja  opinnot voi suorittaa etänä, paikan päällä Kuopiossa tai niiden yhdistelmänä.

Uudessa Kuopion Kood/Sisussa opiskellaan kahden vuoden ajan ohjelmistokehitystä käytännönläheisesti. Hakijoilta ei vaadita edes aiempaa kokemusta tai koulutusta alalta.

”Tavoitteenamme on edistää ohjelmistoalan monimuotoisuutta. Siksi olemmekin superinnoissamme siitä, että hakijoita on hyvin erilaisista taustoista. Mukana on alasta kiinnostuneita esimerkiksi Virosta, Espanjasta ja Kolumbiasta,” kertoo kood/Sisun johtaja Laura Nykänen.

Havainnekuva: Kood/Sisu tarjoaa uudet oppimistilat, mutta koulun voi suorittaa myös etänä tai osin opinahjossa istuen.  Kuva: suunnittelutoimisto Hiili & Timantti.

Opiskelussa lähtökohtana on se, että opiskelijat opiskelevat työelämälähtöisesti työpaikkaa eikä tutkintoa varten. Kood/Sisu koodikouluun haetaan suorittamalla ensin verkkotesti ja sitten kolmen viikon intensiivinen ohjelmointijakso eli sprintti.

Verkkotesti on auki ympäri vuoden. Sprinteille paikkoja on rajoitetusti, mukaan sprintteihin otetaan 175 hakijaa kerrallaan. Ensimmäinen sprintti pidetään Kuopiossa tammikuun lopussa, ja sen paikoista on varattu jo yli 70 prosenttia.

Myös seuraavaan helmikuussa järjestettävään sprinttiin on ilmoittauduttu aktiivisesti. Sprintin läpäisseet aloittavat opintonsa kood/Sisussa maaliskuussa. Opiskelu kood/Sisu koodikoulussa on maksutonta, mutta opintotukioikeus on vielä selvityksen alla. Nykänen toivoo, että asia ratkeaa pian.

“Suomessa yksityisillä oppilaitoksilla on mahdollisuus hakea Kelalta opintotukioikeutta tietyin kriteerein. Olemme hakeneet tukioikeutta yhteistyössä Ylä-Savon ammattiopiston kanssa, mutta prosessi Kelan kanssa on vielä valitettavasti kesken”, sanoo Nykänen.

Kood/Sisu koodikoulu tulee sijoittumaan Savilahteen yritys- ja oppilaitosyhteisön äärelle. Alueella sijaitsee Savon ammattiopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto.

”Olemme ylpeitä siitä, että voimme tuoda koodikoulun juuri Savilahteen. Koulu täydentää osaltaan oppilaitosten koulutustarjontaa. Näen meillä tässä paljon yhteistyömahdollisuuksia niin yritysten kuin oppilaitosten suuntaan.  Koodikoulumme mahdollistaa yritysten kasvua, yritysten perustamista ja uusien kasvuyritysten sijoittumista alueelle”, kertoo Nykänen.

Kood/Sisu on vuonna 2023 Kuopioon perustettu koodikoulu, jossa opiskellaan tyypillisesti 1–kaksi vuotta tiiviissä yritysyhteistyössä ja kansainvälisissä tiimeissä.   Lisäksi koulussa ei ole ei ole opettajia eikä oppitunteja vaan oppiminen perustuu vertaisoppimiseen ja projektipohjaiseen työskentelyyn. Koulun toimintaa rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+) avulla.

Kuopion koodikoulu toimii yhteistyössä Virossa toimivan koodikoulun, kood/Jõhvin, kanssa. Koulun perustajajäseniin kuuluvat paikalliset toimijat Istekki, Normet, Novapolis, Kuopion alueen kauppakamari, Osuma Henkilöstöpalvelut, OP Ryhmä, Ponsse sekä Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä.

Lisää: Koodsisu (LINKKI)

Kuvituskuva: Logitech

Havainnekuva: Kood/Sisu tarjoaa hienot oppimistilat, mutta koulun voi suorittaa myös etänä tai  osin opinahjossa istuen.  Kuva: suunnittelutoimisto Hiili & Timantti.