Sähkömoottoripyörään tekoälyä ja uusinta kameranäköä

Suomalaistaustainen Verge Motorcycles on päivittänyt TS Ultra -sähkömoottoripyöränsä uusin konenäköratkaisuin. Mukana on uuden Starmarrer-ohjelmiston lisäksi koneoppimista hyödyntävät tutka-anturit ja kamerat. Uutuus on esillä huomenna Las Vegasissa alkavilla CES24-messuilla.

Seinäjoelta maailmalle ponnistanut Verge Motorcycles kertoo päivittäneensä uusimman lippulaivamalli Verge TS Ultran laitteiston ja ohjelmiston. Pyörästä löytyy nyt kuusi kameraa sekä korkean erottelukyvyn etu- ja takatutkat.

Uudistetussa Verge TS Ultrasta löytyy kaikkiaan kuusi kameraa. Kuva: Verge Motorcycles

”Päivitys tekevät siitä maailman ensimmäisen näköaistilla varustetun moottoripyörän, joka neuvoo kuljettajaa ja toimii ikään kuin ‘kuiskaajana’ ajon aikana”, kertoo Verge Motorcyclesin teknologiajohtaja Marko Lehtimäki.

Yhtiö esitteli viime vuoden lopulla Starmatter-ohjausalustansa, joka rakentuu verkon kautta tehtävistä over-the-air-päivityksistä, antureista, tekoälytoiminnoista ja uudenlaisesta HMI-käyttöliittymästä. Uuden TS Ultra-mallin myötä mukaan tulee Starmatter Vision, joka tuo yrityksen mukaan entistä kehittyneemmät turvallisuustoiminnot ensimmäisenä maailmassa osaksi moottoripyöräilyä.

Nyt Verge tekee ajamisesta Lehtimäen mukaan entistä älykkäämpää ja turvallisempaa esimerkiksi parantamalla kuljettajan mahdollisuuksia havainnoida ympäristöä ja pyörän toimintoja tekoälyn ja koneoppimisen avulla. Uusissa pyörissä on uusien tekoälytoimintojen lisäksi vakiovarusteiden, kuten luistoneston ja ABS-jarrujen lisäksi perusteena pyörän matala painopiste, joka parantaa hallittavuutta ja tekee pyörästä turvallisemman.

Uudistettu HMI-näyttö takaa yrityksen mukaan kuljettajalle selkeän ja informatiivisen kokonaiskuvan pyörän toiminnasta. Tankin päällä oleva näyttö on aikaisempaa suurempi, joka helpottaa sen käyttöä. Se tekee ominaisuuksien hallinnasta helpompaa, ilmoittaa ja hälyttää potentiaalisista vaaroista ja esimerkiksi näyttää taaksepäin kuvaavan kameran kuvaa kuljettajan laittaessa vilkun päälle.

Uudistetussa Verge TS Ultrassa on korkean resoluution etu- ja takatutkat. Kuva: Verge Motorcyclesin videolta

Uusittu Verge TS Ultra ja Starmatter Vision ovat ensimmäistä kertaa nähtävillä huomenna Las Vegasissa käynnistyvillä CES-kulutuselektroniikan messuilla. Viime vuosina tapahtumaan ovat mukaan tulleet myös autovalmistajat sähkö- ja robottiautomaattitutkielmineen. Myös autoelektroniikan komponentti- ja järjestelmävalmistajat ovat löytäneet Vegasin messut.

Autoteollisuudessa autonominen ajaminen on ollut tutkimustoiminnan keskiössä jo vuosia, mutta moottoripyöräilyssä se ei ole samalla tavalla realistinen tai tavoiteltava päämäärä. Kaksipyöräisellä ajamiseen liittyy Vergen mukaan myös erilaisia rajoitteita ja käytännön haasteita, jotka voivat aiheuttaa turvallisuusriskejä. Lisäksi kypärä heikentää näkyvyyttä ja vaimentaa ympäröivän liikenteen ääniä.

Nyt suomalaistaustainen Verge uskoo kuitenkin löytäneen ratkaisun uusimmasta teknologiasta ja haluaa innovaatioita avulla edistää ajomukavuuden lisäksi moottoripyörien turvallisuuselementtejä. Uusimman mallin päivitetyn laitteiston ja ohjelmiston myötä Vergen pyörä pystyy analysoimaan ympäristöä ja ilmoittaa kuljettajalle esimerkiksi takaa lähestyvästä autosta tai ajoradan muutoksista.

Lisää: Verge Motorcyclesin Ultra TS & Starmatter Visiop -esittelyvideo (LINKKI) ja aiemmat sähkömoottoripyöriä ja muun muassa Vergen Starmatter-alustaa käsitelleet uutiset (LINKKI).