Elektroniikan komponenttikauppa hidastui – auttaako tekoäly?

Elektroniikan piirien ja muiden komponenttien sekä sähkömekaniikan jakelumarkkinat supistuivat nopeasti kovan kasvupyrähdyksen jälkeen.  Pohjoismaissa markkinat laskivat viimeisinä kuukausina 22,7 prosenttia 255.6 miljoonaan euroon. Tälle vuodelle odotetaan koko maanosaan odotetaan edelleen supistumista ellei tekoälyhuuma nosta alan piirien myyntiä vuoden 2024 lopulla.

Euroopassa elektroniikan komponenttien jakelumarkkinat laskivat viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuoden takaiseen nähden 17,3 prosenttia 4,45 miljardiin euroon, mikä päätti pitkän kasvujakson. Koko vuoden hidastumista pehmensi vuoden 2023 ensimmäinen puolisko, mikä johti lopulta kuitenkin edelliseen verrattuna ennätysvuoteen.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä myytiin puolijohteita Euroopassa 3,1 miljardia euroa, jossa laskua 18,5 prosenttia ja liittimiä, passiivisia ja muuta sähkömekaniikkaa 1,35 miljardia euroa (-14,3 %). Alueellisesti yksikään maa ei pysynyt positiivisena, ja alueiden välillä oli suuria eroja.

Venäjä on edelleen myynnillä nolla, joten niiden kauppa lienee siirtynyt enemmän Aasiaan ja Kiinaan. Tuotealueista mikroprosessorit olivat koko vuoden tasolla ainoa kasvaja Euroopassa 17,6 prosentilla, joka kielii ehkä AI-tyyppisten laskentayksiköiden myynnin kasvusta.

DMASS:n puheenjohtaja ja verkkojakeluyritys Digikeyn johtaja Hermann Reiterin mukaan ainoa keino on tässä tilanteessa auttaa asiakkaita kehittämään uutta ja vauhdittaa innovointia.  Lisäksi hän toivoi, että tälle vuodelle noussut tekoälyhuuma vetäisi koko markkinat mukaansa. Tosin sen tulokset näkynevät vasta vuoden 2024 lopulla.

Viime vuoden DMASS:n tilaston mukaan alan eurooppalainen liikevaihto oli 21 miljardia euroa (+0,2 %), joka oli samaa luokkaa kuin vuotta aiemmin.  Todellinen markkina on hieman isompi, sillä siihen  kuuluvat yritykset edustavat  noin 85 prosenttia koko maanosan komponenttikaupan myynnistä.  Mukana on kolmisenkymmentä piirivalmistajaa ja netissä toimivia jakelijoista Digikey, Distrelec, Farnell, Mouser sekä maakohtaisesti toimivia komponenttikauppiaita kuten Arrow, Avnet, EBV ja Rutronik.

Lisää: DMASS:n myynnin kehitystiedote Q4/2023 ja koko vuosi 2023 sekä aiemmat Uusiteknologia.fi:ssä julkaistut Euroopan komponenttikauppaa käsitelleet artikkelit (LINKKI).

Kuvituskuva: Infineonin eSIM-piiri