Nokia etenee 5G-kiistoissa – nyt maksuja useamman vuoden ajalta

Nokia on päässyt sopimukseen laitevalmistaja Vivon kanssa 5G-patenttiensa käytöstä. Kiinalaisyritys joutuu maksamaan Nokialle maksuja. Vivo maksaa takautuvasti patenteista myös useiden vuosien patenttioikeudenkäyntien ajalta

Nokian patenttitaistot ovat etenemässä positiivisessa ilmapiirissä. Uusimpana Nokia sai solmittua 5G-patenttien ristiinlisensointisopimuksen kiinalaisen kännykkävalmistaja Vivon kanssa. Vajaa kuukausi sitten yritys kertoi sopineensa toisen kiinalaisen OnePlusia tekevän Oppon kanssa.

“Tämä on meille kuudes merkittävän älypuhelinvalmistajan kanssa solmittu patenttilisenssisopimus kuluneiden 13 kuukauden aikana”, kertoo Jenni Lukander, Teknologia-liiketoimintaryhmän johtaja.

Vivon kanssa solmittu sopimus ratkaisee kaikki vireillä olevat patenttioikeudenkäynnit osapuolten välillä kaikkialla maailmassa. Sen tarkemmin Nokia eikä Vivo halua sopimuksen yksityiskohtua avata julkisuuteen.

Sopimus on linjassa niiden oletusten kanssa, jotka Nokia julkisti Teknologia-liiketoimintaryhmän näkymistä neljännen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessaan 25. tammikuuta 2024.

Yhtiö aloittaa nyt solmitun sopimuksen liikevaihdon kirjaamisen vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä mukaan lukien takautuvat, aiemmin suorittamatta jääneet maksut.

Nokia uskoo Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihdon palaavan 1,4–1,5 miljardin euron vuositasolle keskipitkällä aikavälillä. Oppon ja Vivon lisäksi yhtiö on sopinut jo aiemmin patenteista jo Huawein, Applen, Honorin ja Samsungin kanssa.

Tyhjästä Nokian teknoklogia-yksikön bisnes ei ole syntynyt vaan yritys on panostanut tuotekehityksessään vuodesta 2000 lähtien 150 miljardia euroa. Yhtiön patenttisalkku pitää sisällään noin 20 000 patenttiperhettä mukaan lukien yli 6 000 5G-standardin essentiaalipatenttiperhettä.

Kuvituskuva: Nokia