Uusia taideteoksia generatiivisella tekoälyllä – kisa alkamassa

Suomen kansallisgalleria järjestää avoimen generatiivisen taiteen kilpailun. Uuden Combine24-kilpailun tarkoituksena on innostaa luomaan generatiivista tekoälytaidetta, joka hyödyntää innovatiivisesti kansallisgallerian tekijänoikeusvapaata, CC0-lisensoitua kokoelmadataa.

Toisin kuin perinteisemmässä taiteessa, generatiivinen taide luottaa koodiin tai laskennallisiin prosesseihin variaatioiden ja ainutlaatuisten sommitelmien luomiseksi. Palkintoja on jaossa kolme kappaletta ja pääpalkintona on 10 000 euroa.

Kansallisgalleria on tähän mennessä julkaissut noin 25 000 tekijänoikeusvapaata teoskuvaa CC0-lisenssillä. Näissä kuvissa on tekijänoikeusvapaa-merkintä. Se tarkoittaa, että kyseisiä kuvia voi jakaa, muokata ja hyödyntää vapaasti.

”Harva tietää, että Kansallisgallerian kokoelmien CC0-lisenssillä verkossa julkaistuja teoskuvia voi käyttää monipuolisesti erilaisten sisältöjen tuottamiseen ja jopa luoda jotain uutta”, toteaa Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä.

Kyseisiä kuvia voi käyttää esimerkiksi opetuksessa, tutkimuksessa tai hyödyntää kaupallisesti. Teoksiin voi tutustua Kansallisgallerian verkkosivustolla. Mukana on runsaasti kuvia myös eri taiteilijoiden luonnoskirjojen luonnoksista, sekä Kansallisgallerian kokoelma-aineistoja, kuten valokuvia ja kirjeitä.

’’Combine24-kilpailun myötä haluamme innostaa taiteilijoita uuden luovan tekemisen pariin”, kommentoi Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelman johtaja Johanna Eiramo. Kilpailu järjestetään yhteistyössä generatiiviseen taiteeseen erikoistuneen Highlight-palvelun kanssa.

Combine23-kilpailun palkintolautakunta koostuu kansainvälisistä asiantuntijoista, jotka edustavat laajaa osaamista taidehistorian, museoiden ja generatiivisen taiteen aloilta. Juryn jäsenet julkistetaan helmikuussa 2024.

Kilpailuun voi osallistua 1.3.–31.5.2024 välisenä aikana ja esivalinnan läpäisseet kymmenen teosta julkistetaan kilpailusivustolla viimeistään 5.8.2024. Nämä teokset pääsee näkemään myös Helsingissä syksyllä 2024 järjestettävässä näyttelyssä. Kilpailun palkintojen voittajat julkistetaan näyttelyn aikana lokakuussa 2024.

Pääpalkintona on 10 000 euroa ja se tulee Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitralta. Toinen palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa ja kolmas viisi tuhatta euroa, joka jaetaan yleisöäänestyksen voittajalle. Yleisö voi äänestää suosikkiaan 1.9.–1.10.2024 välisenä aikana.

Lisää: Combine24-kilpailu (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock