Nokia sai patenttineuvottelut päätökseen – nyt jo seitsemäs sopimus

Nokian patenteista huolehtiva teknologia-liiketoimintaryhmä on saanut hoidettua viimeisenkin neuvottelujen alla olleen älypuhelinvalmistajien lisenssisopimuksensa. Yhtiön mukaan uusia merkittäviä puhelinalueen lisenssisopimuksia ei ole umpeutumassa moneen vuoteen.

Nokia-konserni kertoi tänään allekirjoittaneensa viimeisen nimeämättömän jäljellä olleen merkittävän patenttilisenssisopimuksensa älypuhelinvalmistajan kanssa ja saaneensa siten päätökseen vuonna 2021 alkaneen älypuhelinlisenssien uusimissyklin.

Uusin seitsemäs seuraa hiljattain tehtyjä sopimuksia kiinalaisen Honorin, Oppon ja Vivon kanssa. Näiden lisäksi Nokia solmi viime vuonna patenttilisenssisopimukset myös Applen ja Samsungin kanssa sekä Huawein kanssa joulukuussa 2022.

Viimeisimpien sopimusten jälkeen Nokian teknologia-liiketoimintaryhmä on saamassa merkittäviä aikaisempiin kausiin kohdistuvia maksusuorituksia vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Samalla yhtiö kertoo myös lisensointiliiketoiminnan olevan taloudellisesti vakaalla pohjalla pitkällä aikavälillä.

Lisenssisopimusten myötä Nokian Teknologia-liiketoimintaryhmän vuositason liikevaihto (voimassa oleviin sopimuksiin perustuva jatkuva liikevaihto) on nyt noin 1,3 miljardia euroa pois lukien aikaisempiin kausiin kohdistuvat maksut.

Nyt ensimmäisen vuosineljänneksen aikana solmittujen useiden sopimusten perusteella Nokia odottaa teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihdon hyötyvän yli 400 miljoonan euron liikevaihdosta liittyen aikaisempiin, aiemmin suorittamatta jääneisiin maksuihin.

Arvio on linjassa Nokian vuoden 2023 viimeisen neljänneksen ja koko vuoden taloudellisessa katsauksessa kerrottujen oletusten kanssa, jonka mukaan Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevoitto vuonna 2024 on vähintään 1,4 miljardia euroa aikaisempiin kausiin kohdistuvat maksut mukaan lukien

Jäljellä  olevan älypuhelinmarkkinan lisäksi yhtiö keskittyy tavoittelemaan myös uusilta alueilta patenttilisensointiliiketoiminnan kasvua, esimerkiksi autoteollisuudesta, kuluttajaelektroniikasta, esineiden internetistä (IoT) ja multimediaratkaisuista. Tavoite on saavuttaa 1,4–1,5 miljardin euron vuositaso liikevaihdon keskipitkällä aikavälillä.

Nokialla on yksi matkaviestintäalan johtavista patenttiportfolioista, joka perustuu noin 150 miljardin euron T&K-investointeihin vuodesta 2000 lähtien, ja joka pitää sisällään noin 20 000 patenttiperhettä mukaan lukien yli 6 000 5G-standardin essentiaalipatenttiperhettä.

Lisää: 5.2.2024 julkaistu uutinen Nokian lisenssointibisneksestä (LINKKI) ja kaikki aiemmat lisenssointiuutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Nokia