Lelupalikoin Jyväskylän robottikisaan

Lasten ja nuorten tiede- ja robotiikkakilpailun SM-finaali järjestetään ensi maanantaina Jyväskylän yliopiston Agorassa. Kilpailua ovat järjestämässä Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan lisäksi Jyväskylän kaupunki sekä Robotiikka ja tiedekasvatus ry.

Jyväskylän First Lego League –tiede- ja robotiikkakilpailun SM-kilpailun tarkoituksena on esitellä lapsille ja nuorille luonnontieteitä, teknologiaa ja matematiikkaa hauskan ja jännittävän oppimisen kautta.  Robotiikkakilpailun kautta lapset oppivat kriittistä ajattelua sekä suunnittelu- ja koodaustaitoja. ’

Maanantaina 8.4. järjestettävässä finaalissa toisiaan vastaan mittelee noin 15–18 maksimissaan 10 hengen joukkuetta. Lapsia ja nuoria tulee paikalle ympäri Suomen kaikkiaan noin 150 osallistujan verran.

Tiedeprojektiin joukkue on suunnitellut ja toteuttanut tehtävänannon jo kirjallisen tuotoksen sekä sitä esittelevän posterin. Robotiikkakilpailussa joukkue suunnittelee, rakentaa ja ohjelmoi Lego-robotin, jolla tehdään ennalta annettuja tehtäviä pelilaudalla.

Joukkueiden on tarkoituksena kerätä pisteitä suorittamalla mahdollisimman monta tehtävää onnistuneesti 2,5 minuutin aikarajan puitteissa. Joukkueet saavat yrittää useita kertoja, muokaten robottia yritysten välissä.

First Lego League -kilpailusarja on muodostunut alueellista ja koulutason karsinnoista, joista edettiin valtakunnallisiin SM-kilpailuihin.  Parhaiten pärjänneet joukkueet pääsevät edustamaan Suomea EM-kisoihin Norjaan toukokuun puolivälissä.

First  Lego Leaguen esittelee lapsille ja nuorille luonnontieteitä, teknologiaa ja matematiikkaa hauskan ja jännittävän oppimisen kautta. Tapahtumaa on järjestetty maailmanlaajuisesti vuodesta 1998 alkaen.

Kuva: Robotiikkakilpailussa joukkueen suunnittelema Lego-robotti kerää pisteitä suorittamalla tehtäviä pelilaudalla. Kuvaaja: Teemu Rahikka/Jyväskylan yliopisto.