Vanha kaivosalue peittoon 20 000:lla aurinkopaneelilla

Pyhäsalmen vanhan kaivoksen tilalle rakentuu pian 20 000 paneelin aurinkopuisto, jonka tehoksi tulee 13 megawattia. aurinkopuiston rakentaminen alkaa 20 000 paneelien asennuksella. Rakentaminen käynnistyy valmistelevilla maatöillä.

Entiselle kaivosalueelle syntyvä Callio Solar Park -aurinkopuisto jatkuu kesäkuussa 20 000 aurinkopaneelin asentamisella. Puiston 13 megawatin teho on rakentajien mukaan sama kuin Suomen tämän hetken suurimmassa aurinkopuistossa. Suurimmissa aurinkopaneelipuistoissa pyritään jopa yli 30 000 paneelin alueisiin.

Kaupallinen tuotannon luvataan alkavan jo vuoden loppupuolella. Puisto rakennetaan kaivoksen käytöstä poistetulle ja täytetylle rikastushiekka-altaalle.  Aurinkopuiston toteuttaa hankeyhtiö Callio Hitura Solarpark, jonka taustalla toimivat alan toimijoista Solarigo Systems ja Skarta Energy.

Rakentamisen yhteydessä pyritään luomaan edellytykset myös laajemmin käytöstä poistettavien kaivosalueiden valjastamiseksi aurinkosähkön tuotantoon niin Suomessa kuin Pohjoismaissa.

”Suomessa on hurja määrä käytöstä poistettuja jättö- ja joutomaita, joissa lepää valtava aurinkoenergiapotentiaali,” kertoo varatoimitusjohtaja, Vikke Saarelainen, Skarta Energy Oy.

Callio Solar Park I:n tuottama sähkö hyödynnetään pääosin paikan päällä. Pyhäsalmen kaivoksen ympäristöön kehitetään Callio-yritysaluetta, jonka toimijat tulevat hyödyntämään kaivoksen olemassa olevaa infrastruktuuria, ja tulevaa aurinkopuistoa.

Aurinkopuiston salkunhallinnasta eli tuotannon optimoinnista ja markkinaoperoinnista vastaa Lumme. Callio Solar Park I on osa laajempaa Callio-Hitura Solarpark -hanketta.  Hankkeen toisen vaiheen, Hituran kaivoksen aurinkopuiston, toteutus jatkuu suunnittelulla ja luvittamisella.

Callio-hankkeiden kokonaisinvestointi on 61 miljoonaa euroa. Työ-, ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeelle 12,1 miljoonan euron Next Generation EU -avustuksen. Hanketta on valmisteltu yhteistyössä Pyhäjärven Callion ja Pyhäsalmi Mine Oy:n kanssa Calliossa sekö Nivalan kaupungin ja Hituran kaivosalueen omistajan kanssa Nivalassa.

Lisää: Aiemmat aurinkopaneeleita ja voimaloita käsittelevät uutisjutut Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Hahmotelmakuva: Pyhäsalmen Callio Solar Park I kaikessa komeudessaan.