Samsung luottaa tekoälypiireihin televisiotekniikoissa

Samsungin uusimmat televisiot tarjoavat tehokkaampien suorittimien ja AI-tehostettujen ominaisuuksien avulla lisää katsomistilanteeseen. Yritys esitteli viimeisimmät 4- ja 8K-televisionsa sekä niitä tukevat  AI-tekniikat  Unbox & Discover -tapahtumassa.

Korealainen Samsung Electronics esitteli uusimmat Neo-sarjan QLED 8K- ja 4K-televisiot sekä muut OLED-televisiot ja soundbar-kaiuttimet. Samalla yhtiö kertoi tekoälyyn perustuvista uusista ratkaisuista. Uutuudet perustuva yrityksen Tizen OS -käyttöjärjestelmään.

Samsungin lippulaivamalli Neo QLED 8K on on varustettu tekoälyn NQ8 AI Gen3 –prosessorilla. Siinä on neuraalinen prosessointiyksikkö (Neural Processing Unit, NPU), joka tarjoaa valmistajan mukaan jopa kaksinkertaisen nopeuden edeltäjäänsä verrattuna. Apuna on neuroverkkoyksiköiden määrän kasvu aiemman 64:n sijasta 512.

Lisäksi 8K AI Upscaling Pro -ominaisuuden avulla käyttäjien suosikkiohjelmat ja -elokuvat voidaan skaalata ylemmälle tasolle. Urheilulajien nopeaan tempoon tulee AI Motion Enhancer Pro -osuus. Kolmantena Real Depth Enhancer Pro lisää kuvaan lisää eläväistä syvyyttä.

Neo QLED 8K:n äänentoistoa on parannettu uuden AI-ääniteknologian avulla tarkkaa. Active Voice Amplifier Pro -ominaisuus erottaa dialogin muusta ääniraidasta ja huomioi myös huoneen taustahälyn. Lisäksi Object Tracking Sound Pro[parantaa äänikokemusta synkronoimalla äänen ruudulla tapahtuvaan toimintaan. Television Adaptive Sound Pro taas hienosäätää ääntä virittämällä sisällön ja huoneakustiikan mukaan.

Neo QLED 8K:ssa on myös muutamia muitakin tekoälyyn perustuvia ominaisuuksia, muun muassa AI Auto Game Mode -toiminto,  AI Customization Mode kuvan automaattisäätöön ja AI Energy Mode-laitteen tehonsäästöön. Neo QLED 8K malleja n saatavilla 65, 75, tai 85 tuuman koossa.

Televisiomallien yhteyksiä voidaan hallita älypuhelin-ilmoituksen kautta. Käyttäjät voivat aktivoida yrityksen Smart Mobile Connect -yhteyden, jolloin se muuttuu laitteen yleiskaukosäätimeksi televisiota ja muita laitteita varten. Tietoturvasta huolehtii Samsung Knox -tietoturva-alusta.

Televisioon kytketyn puhelimen asennusprosessi voi kattaa myös kaikki muut kodin Samsung-laitteet, myös kolmansien osapuolten laitteet ja IoT-laitteet HCA- ja Matter-yhteensopivuuden ansiosta.  Vuonna 2024 käyttäjät voivat käyttää älypuhelimiaan peliohjaimina mukautettavalla käyttöliittymällä (UI) ja haptisella palautteella.

Lisäksi uusi Neo QLED 4K -mallisto rakentuu NQ4 AI Gen2 -prosessorinylläpitämillä ominaisuuksilla. Televisiomallien Real Depth Enhancer -ominaisuuden ja Quantum Matrix -teknologian avulla näyttö mahdollistaa aiempaa virheettömämmän kontrastin myös monimutkaisissa kohtauksissa. Neo QLED 4K on saatavana 55–98 tuuman kokoluokissa.

Samsung esitteli katsauksessa myös maailman ensimmäisen heijastamattoman OLED-näytön, jonka avulla voidaan poistaa häiritsevät heijastukset, mutta säilyttää silti syvän mustan ja selkeän kuvan kaikissa valaistusolosuhteissa. Televisioissa on NQ4 AI Gen2 -prosessori sekä Real Depth Enhancer ja  OLED HDR Pro -toiminnot, jotka parantavat valmistajan mukaan selvästi kuvanlaatua.

Lisätietoja: Samsung (LINKKI).