Unikie testaa robottiajamista autosatamassa

Suomalaistaustaisella Unikiella on tärkeä rooli tutkimusprojektissa, jossa pyritään täysin automatisoituun liikkumiseen autosatamissa ja logistiikkakeskuksissa. Autolog-projekti on alkamassa Wolkswagenin autosatamasta Saksan Emdenissä. Tarkoitus on hyödyntää Unikien Turussa kehittämää UMS-teknologiaa.

Unikie uudistaa hankkeessa sataman operatiivista tehokkuutta ja navigointia Volkswagenin Emdenin suljetulla alueella, jossa käsitellään vuosittain noin 1,3 miljoonaa ajoneuvoa.  Hankkeessa on mukana lisäksi tietoliikenneyhtiö Deutsche Telekom 5G sekä Bremenin tuotanto- ja logistiikkainstituutti (BIBA).

Unikie hyödyntää Volkswagenin AutoLog-hankkeessa Turussa kehittämäänsä Marshalling Solution -ratkaisuaan (UMS), jonka avulla voidaan toteuttaa automatisoitu ajoneuvojen liikkuminen ilman kuljettajaa. Siinä ei tarvita edes erillistä laitteistoa ajoneuvoihin, vaan rakentuu niiden olemassa oleviin järjestelmiin ja hyödyntää niiden ohjelmistojen ja rajapintoja.

Unikien UMS-teknologia varmistaa ajoneuvon tarkan ja ohjauksen turvallisesti myös tiheästi liikennöidyillä tai ahtailla alueilla. Tämä mahdollistaa logistiikkastrategioiden optimoinnin.

“Se mahdollistaa myös täysin uudenlaisia logistisia prosesseja”, sanoo Unikien teknologiaratkaisuista vastaava johtaja Vesa Kiviranta.  UMS:ssa hyödynnetään myös integroituja Lidar-valotutkia, kameroita ja muita tutkalaitteita.

Uudet ratkaisut on tarkoitus esitellä globaalisti kolmen vuoden sisällä ja sen avulla pyritään luomaan myös standardin ja suunnitelman ajoneuvologistiikan automatisoiduille järjestelmille. AutoLog-projekti hyödyntää 5,8 miljoonan euron investointia optimoidakseen kaikki nykyiset prosessit ja kehittääkseen uusia menetelmiä automatisoituun ohjaukseen.

“Unikien erityinen vahvuus on se, että UMS toimii minkä tahansa merkin ajoneuvoissa sen standardoidun rajapinnan ansiosta. Autoteollisuuden logistiikassa merkistä riippumattomat ja standardisoidut toiminnot ovat olennaisia, jotta kaikkia ajoneuvoja voidaan ohjata saumattomasti”, taustoittaa Unikien ratkaisujen liiketoimintakehityksestä vastaava johtaja sekä Saksan maajohtaja Ilkka Harjunpää,

Unikie on vuonna 2015 perustettu Unikie on ohjelmistokehityksen ja uusien innovaatioiden hyödyntäjä, joka on erikoistunut reunalaskentaan sekä tekoälyä ja koneoppimista hyödyntäviin ratkaisuihin. Yhtiö on keskittynyt erityisesti autoteollisuuden, tehdastuotannon ja telekommunikaation aloihin. Yhtenä Suomen nopeimmin kasvavista yrityksistä Unikie kertoo työllistävänsä kaikkiaan lähes 600 työntekijää kolmella eri mantereella.

Lisää:  AutoLog-tutkimusprojekti (LINKKI) ja Unikien tiedote Emdenin satamahankkeesta (LINKKI) sekä aiemmat robottiajamisen tekniikoita käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Unikie hyödyntää ratkaisussaan erilaisia antureita valotutkista kameroihin.