Sähköalan visiot vaativat monen alan osaajia

Yhteiskuntamme etenee ennakoitua nopeammin kohti sähköllä toimivaa energiatulevaisuutta ja uusimpia digitekniikoita. Samalla ne luovat uusia ammatteja ja nostavat esiin myös kasvan tarpeen erilaisesta osaamisesta, arvioitiin pari viikkoa sitten Vantaan Heurekassa järjestetyssä sähköalan visioseminaarissa. Uusia osaamisalueita, joihin tarvitaan tekijöitä ovat akkuratkaisut, aurinkoenergia ja 5G:n hyödyntäminen teollisuudessa.

Sähkö- ja tietoliikennealan visioseminaari toi yhteen tiedekeskus Heurekaan alan yritysjohtajat, asiantuntijat ja vaikuttajat.  Puhujat kannustivat yrityksiä osallistumaan kiinnostuksen herättämiseen alaa kohtaan tutustuttamalla opiskelijoita toimintaansa. Visioseminaari järjestettiin nyt  jo 13. kerran.

Nokian teollisuuden 5G-ratkaisuista vastaava Jarkko Pellikka haluaa vauhdittaa yhteisvoimin Suomen teollisen metaversumin edelläkävijäksi.

Paljon on tehty, mutta vielä tarvitaan lisää aktiivisuutta yrityksiltä, oppilaitoksilta ja yhteiskunnan päättäjiltä. Pelkästään esimerkiksi aurinkosähkön, akkujen ja autonlatauslaitteiden asentajille syntyy tällä vuosikymmenellä 400 000 uutta työpaikkaa Euroopassa, kertoi tilaisuudessa eurooppalaisen sähköurakoitsijajärjestö EuropeOnin pääsihteeri Julie Beaufils (aloituskuvassa).

Pelkästään teollisuuden metaversumin kärkipaikka olisi edelleen tarjolla Nokia Industrial 5G:n ohjelmajohtaja Jarkko Pellikan mukaan vaikka Suomi on lähtenyt kehitykseen paalupaikalta.  Hänen mukaansa yli 400 organisaation luoma ekosysteemi vie jo kehitystä eteenpäin ja ensimmäiset tulokset ovat kannustavia.

Uuden metaversumin tutkimus ja kehitystyö sekä yhteensopivuuden varmistava standardointi ovat Pellikan mukaan keinot, joilla digitaalinen ja fyysinen maailma saadaan yhdistymään.  Kun mukaan otetaan lisätty todellisuus ja hiotaan ekosysteemi toimimaan saumattomasti yhteen, on hänen mukaansa saavutettavissa maailmanluokan metaversumi.

Metaversuimin hyödyt tulevat näkymään Pellikan mukaan muun muassa teollisuuden hiilidioksidipäästöjen ja materiaalitarpeen merkittävänä vähentymisenä. Yksinkertaistettuna kyse on kotimaisten toimijoiden kattavasta yhteistyöstä, jolla parannetaan kansallista kilpailukykyä, hän sanoo.

Tämän kertainen sähköalan visioseminaarin päättyi ajankohtaisesti EU-vaaliehdokkaiden paneeliin, jossa sähköistyminen nähtiin tärkeänä sekä kasvun että kestävän kehityksen kannalta. Kansalliselle päätöksenteolle halutaan silti riittävästi liikkumavaraa, ja järjestelmien standardointi nähdään tärkeämä kansainvälisesti kilpailutekijänä.

Sähköalan visiotapahtuman järjestää vuosittain Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK),  joka edustaa alan tuotteiden valmistajia, maahantuojia ja tukkuliikkeitä. Mukana on myös laaja joukko muita alan järjestöjä ja yrityksiä sekä toimijoita.

Lisää: Visioseminaarin esitysten tallenteet sekä kuvia tapahtumasta (LINKKI).