Droonien kiihkeihin lennätyskausi alkamassa

Kesään päin mentäessä myös tuhannet droonit alkavat pörräämään jälleen taivaalla ympäri Suomea. Liikenne- ja viestintävirasto muistuttaa kuitenkin, että droonien lennättäminen edellyttää tiettyjen pelisääntöjen ja velvoitteiden noudattamista. Ne voi nyt testata helposti verkosta löytyvillä ohjeilla. Mukana on myös video uuteen ohjeistukseen.

Pienten kameradroonien lennättämiseen tuli muutoksia tämän vuoden alussa, kun alueen asetuksen siirtymäkausi päättyi. Uuden säädöksen mukaan jos droonisi painaa 250 g tai enemmän tai se on varustettu kameralla tai muulla henkilötietojen tallennukseen kykenevällä anturilla, sinun tulee Traficomin uusien sääntöjen mukaan rekisteröityä operaattoriksi.

Vuoden alusta uusien, markkinoille saatettavien droorinen tulee olla varustettu C-luokituksesta kertovalla merkinnällä, jotta niitä voidaan käyttää ns. avoimessa kategoriassa. Asetus mahdollistaa kuitenkin jo käytössä olevan tai markkinoille saatetun droonin  käytön jatkossakin.

”Muistathan varmistaa ennen lennätyskauden alkua, että operaattorikautesi on voimassa ja operaattoritunnuksesi on kiinnitetty dronin kylkeen. Itse dronea ei tarvitse rekisteröidä Traficomille. Jos vaihdat dronia tai hankit niitä lisää, sama operaattoritunnus käy kaikkiin, kunhan tunnus on vain voimassa”, sanoo Traficomin ylitarkastaja Mikko Liukkonen.

Traficomin mukaan tällä hetkellä rekisteröityneitä drone-operaattoreita on Suomessa yli 17 800 ja koneiden kauko-ohjaajia yli 27 000. Operaattori voi olla myös dronen kauko-ohjaaja tai heitä voi olla useampia yhdellä operaattoriluvalla.

Riippuen käytettävästä dronista ja ympäristöstä tulee pilotin tarvittaessa suorittaa verkkoteoriakoe ja perehtyä lennättämisen pelisääntöihin.  Verkossa on myös Traficomin nettitesti, jonka avulla voit alustavasti selvittää, missä ja millä edellytyksillä voit lennättää jo ostettua tai hankittavaa drone-kopteria. Kannattaa muistaa myös, ett’ Suomessa rekisteröitynyt operaattori voi lennättää drooneja myös muissa EU-maissa.

Lisää: Testaa missä voit lennättää (LINKKI). Droneinfo.fi-tietopaketti  (LINKKI) ja uusien sääntöjen esittelyvideot (LINKKI) sekä aiemmat alueen uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Oulun yliopisto / 5G-antennimittaukset droonilla.

Päivitetty