Perustason tv-lähetykset loppuvat 2025

Perusmuotoiset eli SD-tasoiset televisiolähetykset päättyvät Yleisradion kanavilla keväällä 2025 ja kesän aikana myös muilta tv-kanavilta. Muutoksessa antennivastaanotossa siirrytään teräväpiirtoisiin DVB-T2-lähetyksiin ja kaapeleissa DVB-C/MPEG4-tekniikkaan.

Suomessa on jo pitempään ollut käynnissä siirtymä teräväpiirtoisimpiin televisiolähetyksiin ja ensi keväästä ja viimeistään kesästä alkaen vapaasti katsottavat vain teräväpiirtolaadulla.

Siirtymässä kotitalouksien tulee varmistaa, että nykyinen tv-vastaanotin on ajan tasalla eli sillä voi vastaanottaa HD-lähetyksiä.

Jos HD-kanavat eivät näy ja antennijärjestelmäsi on ajantasainen, sinun tulee todennäköisesti hankkia uusi HD-kykyinen televisio. Nykyisin Suomessa myytävistä televisioissa on jo DVB-T2-viritin.

Noin puolet suomalaisista tv-talouksista vastaanottaa tv-lähetykset antenni-tv-verkon välityksellä. Antenniverkon DVB-T2 lisäksi tarjolla on myös kaapelitekevisioverkkihin DVB-C/MPEG4 ja DVB-S2 satelliittijakeluun. Useimmat yhtiöt tarjoavat netin kautta televisiolähetteensä.

Lisää: Traficomin (LINKKI), HDTV-opas (LINKKI) ja Digitan HD-siirtymäsivustot (LINKKI)

Kuvituskuva: Digitan testikuva/UT