AMD ja Intel saivat kilpailijan kannettavissa

Perinteiset pc-suorittimien valmistajat Intel ja AMD saavat uudenlaista kilpailua mobiililaitteiden suorittimiin keskittyneestä Qualcommista. Valmistajista muun muassa Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo ja Samsung ovat ottaneet tehokkaammat Snapdragonit käyttöön Microsoftin kanssa kannettavissaan. Vain aivan tehokkaimmissa koneissa Intel ja AMD säilyttänee  vielä- paikkansa suoritinvalinnoissa.

Yksi ensimmäisistä Qualcommin uuden X-sarjan suorittimien käyttäjistä  on Lenovo joka tarjoaa ThinkPad T14s Gen 6:n Qualcommin Snapdragon X Elite -järjestelmäpiirillä, jossa on 12-ytiminen Armiin perustuva Oryon-suoritin, Adreno-näytönohjain sekä Hexagon-tekoälykiihdytin (Neural Processing Unit) samalla sirulla.

Lenovon AI Core -suoritin toimii valmistajan mukaan yhdessä Snapdragon X Elite -järjestelmäpiirin kanssa määritellen älykkäästi mitä käyttäjä kulloinkin tekee, säätäen tietokoneen tehoa ja virrankulutusta dynaamisesti kulloisenkin tehtävän mukaan.

Lenovon  ThinkPad TI14S Gen 6 on varustettu myös ThinkShield-tietoturvaratkaisulla, joka tarjoaa tekoälypohjaisen uhkahavainnoinnin ja vakaan pohjan järjestelmien turvallisuudelle. ThinkShildiä kehitetään valmistajan mukaan yhdessä Qualcomm Secure Processing Unitin ja Microsoft Plutonin kanssa.

Koneiden käyttöjärjestelmänä on Microsoft Windows 11 ja lisänä NG AI PC-tietämyskanta. Lisäksi Lenovo, Qualcomm ja Microsoft ovat kuratoineet sadan yritysohjelmistonkannan, jotka tukevat uutta toimintoa. Muiden valmistajien lisäksi Microsoft on esitellyt Copilot+PC-alustallaan omat Surface Pro- ja Laptop-ratkaisunsa.

Lisää: Qualcommin (LINKKI) tiedote X-sarjan suorittimistaan (LINKKI, suoritintiedot) ja kehitysjärjestelmästä (LINKKI) sekä  (LINKKI) Taiwanissa 2.6.2024 alkavien Computex24-messujen esittelytilaisuus nettivideolla (LINKKI, Youtube, tulossa).

Kuvituskuva: Qualcomm