Ukkosten aiheuttamat laiterikot vähentyneet – reititin silti vaarassa

Kesä on käynnistynyt poikkeuksellisen runsailla ukkosilla ja salamat uhkaavat jälleen suomalaisten digilaitteita. Laiterikot ovat silti Telian mukaan viime vuosien aikana vähentyneet, mutta valppautta vaaditaan edelleen. Tässä joitakin ohjeita ukkoselta varautumiseen.

Perinteisesti ukkonen ja salamoinnin aiheuttamat virtapiikit ovat olleet merkittäviä syitä kodin herkimpien sähkölaitteiden, kuten reitittimien ja televisioiden, rikkoutumiselle. Viime vuosien aikana laiterikot ovat kuitenkin havaintojen mukaan vähentyneet, kertoo teletoimija Telia.

”Ukkosen rikkoma reititin on ollut kesäisin varsin yleinen vikatilanteen aiheuttaja, mutta nämä ovat vähentyneet viime vuosina. Siihen vaikuttavat tiedon lisääntyminen, ihmisten oma valppaus ja sähkökaapeleiden siirrot maan alle yhteiskunnassa”, sanoo  Telian tekninen asiantuntija Joni Välikangas.

Suomalaisten verkkoyhteydet toimivat varmistettuna myös ukkosmyrskyjen aiheuttamien sähkökatkojen aikana. Tukiasemat on tuettu akkuvarmistuksin vaikka sähköverkko katkeaisikin. Peruspeiton tukiasemille vaaditaan 2-4 tunnin akusto. Varmistukset perustuvat Viestintäviraston määräykseen.

”Mobiiliverkon tukiasemat toimivat sähkökatkojen aikaan akkujen voimalla, joten herkästi ei kaistakato pääse yllättämään missään”, jatkaa Välikangas. Sen sijaan omien sähkölaitteiden suojaaminen kotona tai mökillä vaatii valppautta.

Omien sähkölaitteiden irrottaminen verkosta, kun niitä ei käytetä, on yksinkertainen mutta tehokas tapa vähentää riskejä varsinkin haja-asutusalueilla joissa on käytössä laajalti vielä ilmassa kulkevia verkkoja.

”Laitteiden tai jatkojohtojen sammuttaminen ei itsessään riitä, vaan johdot pitää ottaa irti seinästä. Mökille en jättäisi koskaan sähkölaitteiden johtoja seinään ja kotonakin ne on syytä irrottaa, jos poistuu pidemmäksi aikaa, ellei käytössä ole verkon yli etäohjattavia laitteita”, kertoo Telian Välikangas.

Viisi turvallisuusvinkkiä kesän ukkosiin

Sähköjohdot irti reitittimistä ja muista. Irrota reitittimen, television, tietokoneen, pelikonsolin ja muiden herkkien sähkölaitteiden virtajohdot pistorasioista ukkosen alkaessa. Jos et ole kotona ennakoidun ukkosmyrskyn aikaan, niin irrota sähköjohdot ennen lähtöäsi. Jos mahdollista, pidä johdot kytkettyinä irti mökillä aina, kun et itse ole paikalla. ADSL- ja VDSL- reitittimien osalta muista irrottaa myös johto puhelinpistokkeesta.

Ylijännitesuoja turvaa pieniltä virtapiikeiltä. Kodinkoneliikkeet myyvät ylijännitesuojia, jotka suojaavat siihen kytkettyjä sähkölaitteita virtapiikeiltä. Tällainen laite on hyödyllinen, jos ukkosmyrsky on kaukana, mutta sen aiheuttama virtapiikki iskee johtoja pitkin alueellesi.  Jos salama iskee voimakkaasti ja riittävän lähellä, ei ylijännitesuojakaan turvaa laitteitasi.

Lataa laitteet jo valmiiksi. Jos omalla asuinalueellasi on tiedossa ukkosta, niin kannattaa ladata älypuhelin ja muut tarvittavat laitteet ennakkoon. Älä lataa mitään laitetta verkkovirralla ukkosen aikana, sillä ukkonen voi rikkoa laturin lisäksi myös itse laitteen.

Lisää virtaa varavirtalähteestä. Pidä ladattu varavirtalähde (ns. powerbank) tai useampikin varalta.  Pitkän ukkosmyrskyn tai sähkökatkon aikana esimerkiksi kännykän akku on mahdollista ladata varavirtalähteen avulla. Ukkonen voi aiheuttaa pidemmänkin sähkökatkon, jolloin laitteiden lataaminen ei onnistu myrskyn laannuttua.

Kännykkää voi käyttää myös ukkosella. Voit käyttää älypuhelinta huoletta myös ukkosen tai sähkökatkojen aikana, kun se ei ole kytkettynä laturiin ja verkkovirtaan. Älä kuitenkaan käytä puhelinta sateen aikana ulkona, sillä kosteus voi vaurioittaa laitetta.

Lähde: Telia

Kuvituskuva: Telia