Näin syntyi 3D-tulostamalla Raspberry PI:n ohjaama kuvantamislaite

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat kehittäneet Raspberry PI:n ja 3D-tulostuksen avulla alle tuhat euroa maksavan kuvantamislaitteen  luonnon ilmiöiden mikrobitutkimukseen. Opetuskäytön lisäksi NIRis-laite sopii myös tutkimustoimintaan.

3D-tulostettu NITis tarjoaa esimerkiksi valoaktivoituvien bakteerien seulonnan nopean ja tarkan laajasta mikrobijoukosta. Laitteessa silmälle näkymätön NIR-fluoresenssivalo sekä normaali heijastunut valo kuvataan suoraan bakteerinkasvatusmaljoilta. Uutuuslaite yhdistää valon kahdesta taskulampusta (valkoinen – ja UV-valo). Lisäksi laite sisältää web-kameran, jota tarvitaan kuvantamiseen ja pienikokoisen Rasberry pi-prosessorikortin, jolla ohjataan laitteen toimintaa.

Jyväskyläläistutkijoiden NIRis mahdollistaa kouluissa ja tutkimuskeskuksissa monitieteisen tutkimuksen ja opetuksen. Sen avulla voidaan yhdistellä esimerkiksi biologiaa, fysiikkaa, ohjelmointia, 3D-tulostusta tai jopa valokuvataidetta.   Projektin tavoitteena on kehittää lisää opetuskursseja ja tutkimusprojekteja, jotka hyödyntävät kehitettyä laitetta tai vastaavanlaisia laitteita.

’’Alle tuhat euroa maksava laite mahdollisti useamman laitteen valmistuksen ja jakamisen projektiin osallistuville koululuille’’, kertoo NIRis laitteen pääsuunnittelija Heikki Häkkänen Jyväskylän yliopistosta.

Uuden NIRis laitteen avulla on kerätty jo yli tuhannen NIR-valoaktiivisen bakteerikannan kokoelma. Kannat on eristetty eri kasveista ja eri puolilta Suomea ja arktisia alueilta esimerkiksi Huippuvuorilta ja Grönlannista. Yliopiston jaettu Valo projekti on saanut tukea myös Koneen Säätiöltä

Lisää: Jyväskylän yliopiston NIRis laitteen kuvaus on julkaistu 21.5.2024 PLOS One -lehdessä (LINKKI).

Kuva: Jyväskylän yliopisto