Kilpailutus isommasta kvanttikoneesta

VTT vauhdittaa kilpailutuksella seuraavan kvanttitietokoneeseen hankintaa. Samalla selvitetään kvanttikoneen mahdollisuuksia erikoistua materiaalien suunnitteluun ja kehittämiseen. Tulossa on 300 kubitin kvanttitietokone esimerkiksi materiaalitutkimukseen.

Nyt avattava julkinen kilpailutus kattaa yhteiskehityksen kohti suurempia kubittimääriä tulevan innovaatiokumppanin kanssa.  Hankinnan tavoitteena on hyödyntää ja vahvistaa olemassa olevia teknologisia vahvuuksia liittyen kvanttikoneiden kehittämiseen ja käyttöön.

Suomi on tehnyt jo useita päätöksiä kvanttiteknologian kehittämisestä ja valtio on sitoutunut rahoittamaan VTT:n hankintaa, jolla tähdätään kohti 300 kubitin kvanttitietokonetta. VTT on saanut innovaatiokumppanin kanssa jo 5- ja 20-kubittiset kvanttitietokoneet. Ja kolmas, 50 kubitin kvanttitietokone julkaistaan kuluvan vuoden aikana.

Kvanttikoneissa Suomi ei voi kilpailla rahallisilla panostuksilla maailman suurvaltoja vastaan, joten hankinnan yhteydessä tutkitaan, voisiko kvanttitietokonetta optimoida kattavan sovelluskentän lisäksi johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen.  Esimerkiksi materiaalisuunnitteluun.

”Meillä on osaamista tietokoneavusteisessa materiaalien suunnittelussa, jonka avulla voidaan nopeuttaa monen teknologian kehitysaikoja. Siksi haemme innovaatiokumppania, jonka kanssa lähdemme tutkimaan mahdollisuutta optimoida kvanttitietokonetta nimenomaan materiaalimallinnusta varten’’, kertoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

Uuden kvanttikoneen kehittämishanke on rajattu suprajohtaviin kvanttikoneisiin, joka vastaa parhaiten VTT:n tavoitteisiin, ja tukee jo ennestään VTT:n vahvaa ja monipuolista osaamista suprajohtavan teknologian kehittämistä.

Alalla on useita kyseiseen teknologiaan keskittyviä kvanttitietokonevalmistajia, mikä mahdollistaa kilpailutuksen toteutumisen. Samalla Suomeen halutaan luoda ja hankkia uusia, kvanttiteknologioihin liittyviä immateriaalioikeuksia.

VTT toteuttaa kilpailutuksen konsulttiyritys KPMG:n tuella. Osallistumishakemukset tulee jättää elokuun alkuun mennessä ja tavoitteena on valita toimittaja vuoden 2025 alkupuolella.

Kvanttiteknologiat ovat myös Euroopan komission tunnistamista avainteknologioista, joissa halutaan olla kehityksen kärjessä ja saavuttavan teknisen omavaraisuuden. Tulevaisuudessa niiden laskentatehoa tultanee hyödyntämään ensimmäisten joukossa etenkin materiaalitutkimusta, synteettisen biologian tutkimusta, lääketeollisuutta ja rahoitusalaa.

Kuvituskuva: VTT